Economie

Bedrijven willen samen stroom gaan inkopen

DEN HAAG (ANP) - Negen energie-intensieve bedrijven willen een onderneming oprichten om gezamenlijk elektriciteit in te kopen. Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft aan de Tweede Kamer geschreven dit te zien als een duidelijk signaal dat de ondernemingen bereid zijn blijvend in ons land te investeren.

7 October 2005 22:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:02

Metaalbedrijven in Groningen, Zeeland en Noord-Brabant dreigen in grote problemen te komen doordat ze de elektriciteit veel duurder inkopen dan concurrenten in het buitenland. Veel van de contracten die ze hebben, lopen eind dit jaar af.Doordat in ons land de stroom vooral wordt opgewekt met gas, waarvan de prijs gekoppeld is aan de olieprijzen, is de stroom hier veel duurder dan elders. Brinkhorst helpt de bedrijven een handje door ze te begeleiden bij gesprekken met energiemaatschappijen en financiers. Ook wil hij voorkomen dat ze door gezamenlijk op te trekken in strijd met regels over mededinging gaan handelen.

Bedrijven in het buitenland hebben vaak langjarige contracten met elektriciteitsleveranciers. Als de stroom wordt opgewekt met kernenergie of in kolencentrales, is de prijs veel stabieler dan wanneer de prijs is gekoppeld aan gas.

Brinkhorst wil nu afnemers van elektriciteit in het consortium en de producenten zelf de kans geven om tot overeenstemming te komen. Hij sluit niet uit dat de energie-intensieve bedrijven in de toekomst gaan profiteren van subsidies voor duurzame energie en van gelden uit het Waddenfonds of kunnen putten uit de zogeheten Borssele-gelden.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is verheugd met het resultaat van de besprekingen. „Het water staat een aantal energie-intensieve bedrijven tot boven de lippen”, zegt F. de Groot, secretaris Milieuzaken. De stroomproducenten lijken in te willen stappen, zo constateert hij. „Zij krijgen met langlopende contracten en afnamegaranties de zekerheid die ze nodig hebben. Bijvoorbeeld om centrales te vernieuwen.” VNO-NCW voorziet daarnaast meer concurrentie op de stroommarkt, waardoor de prijzen kunnen dalen. Bedrijven die op instorten staan, kunnen dan worden gered.

PvdA-Tweede-Kamerlid Crone, die eerder een spoeddebat op gang bracht over dit probleem, vindt dat Brinkhorst zelf een zwaar stempel moet blijven drukken op de onderhandelingen tussen de bedrijven en de elektriciteitsleveranciers. De minister schrijft de Kamer dat hij bereid is kandidaten te benaderen, als het consortium bij de onderhandelingen behoefte heeft aan een „onafhankelijke derde.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer