Buitenland

Blair: Iran betrokken bij aanslagen Irak

LONDEN (AP) - De Britse regering vermoedt dat Iran betrokken is bij de aanslagen op de coalitietroepen in Irak. Dit heeft de Britse premier Tony Blair donderdag gezegd op een persconferentie in Londen na besprekingen met de Iraakse president Jalal Talabani.

7 October 2005 11:47Gewijzigd op 14 November 2020 03:02

Volgens Blair is er informatie dat Iraanse elementen of de Hezbollah betrokken zijn bij de aanslagen. De Hezbollah is de door Iran gesteunde sjiitische beweging in Libanon die jarenlang in het zuiden van het land strijd heeft geleverd tegen de Israëlische troepenmacht in de zogeheten veiligheidszone.Woensdag verklaarde een Britse regeringsfunctionaris al op voorwaarde van anonimiteit tegenover journalisten dat Groot-Brittannië bewijzen heeft dat de Iraanse Revolutionaire Garde banden onderhoudt met Iraakse opstandelingen en hun explosieven heeft geleverd voor aanslagen op Britse militairen in Zuid-Irak. De extra zware explosieven zouden gebruikt zijn bij een reeks aanslagen waarbij afgelopen zomer zeker acht militairen om het leven kwamen.

Volgens de functionaris heeft Iran met de steun voor de opstandelingen misschien een waarschuwing willen afgeven dat de Britten het land niet moeten dwingen zijn nucleaire programma op te geven. De Revolutionaire Garde is een elite-eenheid die losstaat van het reguliere leger en nauwe banden onderhoudt met de geestelijke leiders in Iran. De nieuwe Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad was ooit commandant in de garde.

Blair wilde niet direct de Iraanse regering beschuldigen van inmenging in Irak. „Het is duidelijk dat er nieuwe explosieven zijn gebruikt, niet alleen tegen Britse troepen, maar overal in Irak. We weten dat deze explosieven erg lijken op de explosieven die de Hezbollah gebruikt, en er is informatie die leidt naar Iran. Maar meer zeg ik niet, want we kunnen hier niet zeker van zijn”, zei hij. Hij suggereerde ook dat de mogelijke Iraanse inmenging in Irak te maken heeft met de internationale druk op het land, onder meer vanuit Groot-Brittannië, om zijn nucleaire programma op te geven.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, zei dat Groot-Brittannië hoopt de kwestie op een diplomatieke manier op te lossen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer