Binnenland

Ook AIVD onderzocht man om moskeebrand

ROTTERDAM (ANP) - Behalve het openbaar ministerie heeft ook de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) onderzoek gedaan naar de verdachte van de brandstichting van de Djama Masjid Shaan-e-Islam-moskee.

7 October 2005 10:56Gewijzigd op 14 November 2020 03:02

Op 15 juni woedde ’s nachts brand in de Surinaamse moskee aan de Aleidisstraat in Rotterdam.Enkele weken later hield de politie de 31-jarige B. van der K. uit Rotterdam aan. Zijn naam kwam aan het licht na een uitzending van Opsporing Verzocht. In het programma werden videobeelden van een beveiligingscamera vertoond. Ook zou uit onderzoek van de AIVD deze man, een bekende in extreem rechtse kringen, naar voren komen. Dat bleek donderdag tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Rotterdam.

Volgens zijn advocaat ontkent Van der K. alle betrokkenheid. De raadsman hecht niet veel waarde aan de beelden van de fietser. „Pas veertig minuten nadat de man de straat uit is gefietst, ontstond er een explosie”, stelde hij. Het lijkt de advocaat „waarschijnlijker” dat anderen de brand hebben gesticht. Een brandweerman zag kort na het uitbreken van de vlammen twee mannen wegrennen en over een hek klimmen.

De rechtbank meldde donderdagechter dat getuigen de man op de fiets hadden herkend als de verdachte. Mensen hadden bovendien gemeld dat Van der K. dezelfde pet heeft als die de man op de beelden draagt. De leuzen ”Lonsdale” en ”Theo R.I.P”, die op de buitenmuur van de moskee waren gekalkt, kwamen overeen met zijn handschrift. Ook was zijn jas, die was weggegooid in een afvalcontainer, besmeurd met benzine.

De verdachte zei nog steeds geschokt te zijn over de „agressieve” manier waarop hij als „kleinburgerlijk persoontje” is gearresteerd. In vergelijking daarmee verweet hij het „links racistische” OM „slap machtsvertoon” toen in 1986 een bijeenkomst van de Centrumdemocraten (CD) van H. Janmaat door antifascisten werd verstoord. Er vielen destijds gewonden en het hotel waar de bijeenkomst plaatsvond, brandde af. Ook zou justitie volgens hem laks hebben opgetreden bij de moorden op politicus Pim Fortuyn en cineast Theo van Gogh.

De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden. De rechter-commissaris moet nog drie personen horen. De verdachte blijft in hechtenis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer