ABP klaagt Delphi aan wegens boekhoudfraude
TROY (ANP) - De Amerikaanse toeleverancier voor de auto-industrie Delphi is aangeklaagd door onder meer het Nederlandse pensioenfonds ABP wegens illegale boekhoudpraktijken om de financiële resultaten op te poetsen. Dat meldde de zakenkrant The Wall Street Journal gisteren.
Volgens het ABP, een Weens en twee Amerikaanse pensioenfondsen heeft Delphi van 1999 tot 2002 tijdens moeilijke kwartalen delen van de voorraad verkocht en de opbrengsten onterecht als bedrijfswinsten geboekt. Na afloop van het kwartaal kocht Delphi de goederen weer terug. Door deze malversaties kon Delphi aan de verwachtingen van Wall Street voldoen. De waarde van de transacties zou ongeveer 440 miljoen dollar bedragen.De gang van zaken bij Delphi wordt op dit moment onderzocht door de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen.
Delphi gaf eerder al toe dat er in het verleden boekhoudkundige onregelmatigheden hadden plaatsgevonden. Toen werd echter niet duidelijk of het management daarvan op de hoogte was.
Delphi bevestigt dat eerder dit jaar de SEC een onderzoek is begonnen naar boekhoudkundige malversaties. Delphi rondde in juni een intern onderzoek af naar deze zaken. De uitkomst leidde tot het ontslag van financieel topman Alan Dawes. Het bedrijf paste tevens de financiële resultaten voor 2001 tot en met 2003 aan.
Behalve Delphi zijn ook het accountantskantoor Deloitte & Touche en een aantal investeringsbanken en bedrijven aangeklaagd. Verder zijn er circa twintig personen, onder wie voormalige leden van het management van Delphi, aangeklaagd wegens betrokkenheid bij of kennis van de onregelmatigheden. De topman van Delphi ten tijde van de fraude, J. T. Battenberg, stapte deze zomer op.
Volgens de klagers werden de malversaties bewust aangemoedigd door de leiding. Er zou zelfs een bedrijfsmemo zijn rondgestuurd waarin boekhoudkundige trucs werden aangeprezen.
Een woordvoerder van ABP schatte de schade voor het pensioenfonds op ongeveer 13,6 miljoen dollar. Hij wilde niet zeggen hoe groot het belang in de autotoeleverancier is. Het pensioenfonds voor ambtenaren trof eerder dit jaar nog een miljoenenschikking met het Amerikaanse mediaconcern Time Warner over boekhoudkundige malversaties in 2000.
De zaak komt voor Delphi op een ongelukkig moment. Het bedrijf heeft grote moeite om het hoofd boven water te houden, omdat de verkoopcijfers van het oude moederbedrijf en de belangrijkste klant, General Motors (GM), hard teruglopen. Ook heeft Delphi veel problemen met hoge personeelskosten.
Om een faillissement te voorkomen, vroeg het bedrijf onlangs een noodkrediet aan van 6 miljard dollar bij GM. Delphi-topman Robert Miller zei toen dat het bedrijf voor 17 oktober om uitstel van betaling zal vragen als GM niet met het geld over de brug komt of wanneer vakbonden niet akkoord gaan met drastische kostenbesparende maatregelen.