T-bonesteak mag terug op het bord
BRUSSEL (ANP) - De T-bonesteak mag weer terug op het bord, zo vinden de EU-landen. Vertegenwoordigers van de landen hebben gisteren ingestemd met een ontwerpvoorstel daartoe van de Europese Commissie.
Het gebruik van vlees-met-bot was sinds oktober 2000 zeer ingeperkt. Reden is de uitbraak van de gekkekoeienziekte bse. Die kan via botten en organen, verwerkt in vleesproducten, leiden tot een fatale hersenziekte bij mensen.Volgens de nieuwste gegevens komt bse echter nauwelijks nog voor onder runderen. Sinds 2001 is de ziekte niet meer ontdekt in runderen jonger dan dertig maanden.
Brussel vindt het daarom veilig om T-bonesteaks toe te staan van runderen tot 24 maanden. De steak komt gewoonlijk van runderen tussen de 22 en 30 maanden.
„Deze eerste stap naar soepeler bse-maatregelen toont hoe ver we zijn gekomen in de strijd tegen deze ziekte”, zei Europees commissaris Kyprianou (Consumentenbescherming).
Kyprianou zei dat het besluit goed is onderbouwd. „Het is gebaseerd op zeer degelijk wetenschappelijk advies, cijfermatige bewijzen en intensieve discussies.”
Het Europees Parlement en de Europese Commissie moeten zich nog uitspreken over het onderwerp.
Brussel houdt voorlopig wel een reeks andere maatregelen tegen bse in stand. Zo moeten de schedel, hersens, ogen en ruggengraat van runderen ouder dan een jaar de vernietiger in.
De Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) noemen de mogelijke terugkeer van de T-bonesteak „goed nieuws.” Volgens de PVE-woordvoerder laat de versoepeling zien dat „sinds een handvol jaren het bse-probleem goed onder controle is.”
Door tal van maatregelen en scherpe controles in de slachterijen komen besmette rundvleesproducten niet bij consumenten terecht.
Nederlandse consumenten kopen de T-bonesteaks overigens zelf amper, aldus de PVE. Het zijn vooral restaurants die deze steak serveren.