Economie

Beleggers sluiten de week met slecht gevoel

Beleggers zijn met een slecht gevoel het weekeinde ingegaan. De oorzaak is een week waarin wereldwijd de beurzen schoksgewijs onderuit zijn gegaan. De AEX-index, de graadmeter van de 25 belangrijkste fondsen aan de beurs in Amsterdam, verloor in de afgelopen vijf dagen maar liefst 29,5 punten, oftewel 6,1 procent.

Redactie economie
7 June 2002 21:06Gewijzigd op 13 November 2020 23:36

Eind deze week was het Intel dat het beleggersvertrouwen een ernstige deuk gaf. ’s Werelds grootste chipproducent gaf donderdagavond nabeurs in New York een omzetwaarschuwing af. Met name in Europa wil de markt maar niet echt aantrekken. Het nieuws was vrijdagmorgen het signaal om massaal aandelen van de hand te doen. Vooral technologiefondsen, maar ook bedrijven van de oude economie zagen hun aandelenkoersen onderuit zakken.

De AEX zette na opening direct koers richting de grens van 450 punten. De graadmeter is sinds maandag de steunzone van 475-480 punten geheel uit het zicht verloren. Volgens de technisch analisten van Tostrams is daarmee een sterk verkoopsignaal gegeven, dat mogelijk al zijn kracht pas bij 410 punten heeft verloren. Een tussenliggende barrière ligt op 440 punten.

Hoewel ook begin deze week negatieve berichten uit de ict-sector een eerste koersval inluidden, vormt momenteel angst het grootste probleem voor de effectenhandel. De zorgen hebben bovendien niet alleen betrekking op economische ontwikkelingen, ook politieke en sociale onrust spelen een rol. Zo houden de spanningen tussen Pakistan en India en in het Midden-Oosten beleggers aan de kant. Analisten wijzen ook op de politieke instabiliteit in West-Europa, waar partijen zoals het Front National in Frankrijk en de LPF in Nederland de gevestigde politieke orde op haar nummer zetten.

Inmiddels zit het Damrak dik onder het niveau van 483 punten op 10 september, de dag voor de aanslagen in de Verenigde Staten op het World Trade Center en het Pentagon. De naweeën van de elfde september werden snel verwerkt, en in de eerste vier maanden van dit jaar attaqueerde een zelfverzekerd Damrak zelfs drie keer de barrière van 530 punten. Maar sinds de laatste mislukte poging, eind april, lijken pessimisten het weer voor het zeggen te krijgen.

Toch ziet het er in Amerika niet slecht uit. Afgelopen maandag bleek dat de Amerikaanse industrie steeds verder uit het dal klimt. In de Verenigde Staten nam de activiteit in de industrie in mei aanzienlijk toe. De inkoopmanagerindex steeg sterker dan verwacht naar het hoogste niveau sinds februari 2000. De Amerikaanse industrie is duidelijk bezig met een herstel, maar met de zeer lage bezettingsgraad in de industrie zal het nog een tijd duren voordat de bedrijfsinvesteringen zullen gaan aantrekken als gevolg van de toenemende activiteit.

Dinsdag stond in het teken van Europese macro-economische cijfers. Het consumentenvertrouwen en het nieuwe werkloosheidscijfer verrasten beide positief.

Woensdag bleek dat de inkoopmanagerindex voor de Amerikaanse dienstensector was gestegen tot 60,1, terwijl een stijging tot 56,0 werd verwacht. Het is ook voor de dienstensector de vierde maand op rij waarin de activiteit is toegenomen. De dienstensector vertegenwoordigt ongeveer 80 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product en is daarmee dus veel omvangrijker dan de industrie.

De Europese Centrale Bank heeft donderdag geheel volgens verwachting de rentetarieven onveranderd gelaten op 3,25 procent. Eerder op de dag liet ook de Bank of England de rente onveranderd op 4,0 procent. Hoewel de Europese economie de eerste tekenen van herstel vertoont, was het te vroeg voor een renteverhoging. Macro-economische cijfers uit de eurozone bevestigen steeds meer dat de teruggang in de economie voorbij is.

Vrijdagmiddag werd een onrustige beursweek afgesloten met een verrassend sterk Amerikaanse arbeidsrapport. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte bekend dat de werkloosheid in de VS was gedaald van 6,0 procent in april tot 5,8 procent in mei.

Aanstaande dinsdag maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek de Nederlandse detailhandelsverkopen over de maand mei bekend. Afgelopen week werd nog bekendgemaakt dat het Nederlandse consumentenvertrouwen op een zeer laag niveau ligt. Vooral de ’geldillusie’ als gevolg van de invoering van euro heeft het consumentenvertrouwen aangetast. Ook beperkt de relatief hoge inflatie de koopkracht van de Nederlandse consument. De bovengenoemde factoren zullen dan ook een drukkend effect hebben op de Nederlandse detailhandelsverkopen.

Het economisch herstel in de VS heeft inmiddels ingezet, maar het zal gematigd zijn. Fed-voorzitter Greenspan gaf recent ook nog aan dat de opleving niet indrukwekkend zal zijn. Ook gaf hij aan dat de geringe Amerikaanse inflatie de Fed de ruimte biedt om de rentetarieven bij de eerstvolgende vergadering op 25/26 juni nog niet te hoeven verhogen.

Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met Effectenbank Stroeve.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer