Premier wenst moslims gezegende ramadan toe
DEN HAAG - Minister-president Balkenende heeft dinsdag de bezoekers van de opening van het ramadanfestival in Amsterdam een „gezegende ramadan” toegewenst.
Hij deed dit via een videoboodschap. De ramadan begint voor de meeste moslims in ons land vandaag. Volgens Balkenende hoort de ramadan in Nederland thuis. Dit feest verkondigt „de positieve boodschap van harmonie en verbroedering, voor moslims en niet-moslims”, aldus de premier.Wijzend op de spanningen in de Nederlandse samenleving zei Balkenende dat het samen pal staan voor verdraagzaamheid en nee zeggen tegen geweld en discriminatie de enige oplossing is. Hij riep de moslims op zich niet uit elkaar te laten spelen door „die kleine groep die haat predikt.” De premier vindt dat moslims vanuit trots op hun eigen cultuur en godsdienst bruggen naar anderen moeten slaan.
Uit een onderzoek naar de leefsituatie van allochtonen blijkt dat meer Marokkaanse dan Turkse moslims in Nederland alle dagen van de ramadan vasten. Van de Turken onthield ruim 60 procent zich tijdens de laatste ramadan overdag van eten, drinken, roken en seksualiteit. Bij de Marokkanen lag dat percentage boven de 80. Van de Marokkanen deed 3 procent in het geheel niet mee aan de ramadan. Bij de Turken ging dat voor maar liefst 18 procent op.
Bij de Turken is een generatieverschil te zien. Van de eerste generatie vast tweederde alle dagen, van de tweede generatie nog maar 53 procent. Bij de Marokkanen zijn de percentages vrijwel gelijk (88 tegen 83).
Marokkaanse moslims vertonen een „actiever religieus gedrag” dan hun Turkse geloofsgenoten, blijkt uit het onderzoek. Van de Marokkanen bidt bijna tweederde vijf keer per dag, van de Turken nog geen 30 procent. Een groter percentage van de Turken (34) bidt nooit. Van de Marokkanen bidt slechts 16 procent nooit.
Marokkaanse moslims hebben ook vaker orthodoxe opvattingen dan hun Turkse geloofsgenoten. Meer Marokkanen dan Turken vinden dat moslimmeisjes buitenshuis een hoofddoek moeten dragen, dat de regels van de islam streng moeten worden nageleefd en dat moslims de plicht hebben om de islam in Nederland te verspreiden.
Bij zowel Turkse als Marokkaanse moslims gaat eenderde wekelijks of vaker naar de moskee. Bij beide groepen bezoeken jongeren, de tweede generatie en hoogopgeleiden minder vaak religieuze bijeenkomsten in de moskee.