Binnenland

„Hulpdiensten kunnen niet met gehandicapten omgaan"

DEN HAAG (ANP) – Hulpdiensten, zoals de brandweer, weten niet hoe ze met gehandicapten om moeten gaan. Zo bleek tijdens de vuurwerkramp in Enschede dat in de opvanghal voor slachtoffers geen insuline aanwezig was om mensen met suikerziekte te helpen.

4 October 2005 16:28Gewijzigd op 14 November 2020 03:01

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) weet dit, maar onderneemt hierop geen actie. Dat zei de Taskforce Handicap en Samenleving dinsdag.Er zijn wel evacuatieplannen voor verpleeginstellingen en ziekenhuizen, maar voor de ongeveer 1,5 miljoen gehandicapten die thuiswonen, is niets geregeld. De door overheid zelf in het leven geroepen Taskforce Handicap en Samenleving heeft Remkes erop gewezen dat er met gehandicapten niet wordt geoefend. Daar waar dat wel is gebeurd, zoals bij de Amsterdam Arena eerder dit jaar, bleek dat de aan de oefening deelnemende rolstoelgebruikers urenlang aan hun lot zijn overgelaten op een parkeerplaats.

„We hebben de minister al in maart geschreven dat het onaanvaardbaar is dat het Rijk hier op deze manier mee omgaat", vertelt secretaris M. da Costa van de Taskforce. Remkes reageerde afgelopen zomer echter met een brief waarin hij stelde dat gehandicapten die zelfstandig wonen hier zelf verantwoordelijk voor zijn. Zelfstandig wonen is, zo schreef hij, voor mensen met een beperking een bewuste keuze. „Deze brengt een zekere mate van eigen verantwoordelijkheid voor de eigen veiligheid mee".

Volgens Da Costa hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn als hulpverleners soms denken. Maar een brandweerman die een nierpatiënt uit een brandend huis haalt, moet wel weten dat hij de stekker van het dialyseapparaat er niet zomaar uit kan trekken. Net zoals een agent moet weten dat een dove niet kan reageren op uitgesproken commando’s.

Het is volgens hem ook geen onwil van de brandweer. Hij vindt alleen dat de overheid hier wel de verantwoordelijkheid voor moet nemen en vindt de reactie van Remkes „bizar". „Het kabinet neemt allerlei maatregelen om gehandicapten volwaardig te laten functioneren in de samenleving".

Minister Remkes is verrast door de ophef, meldde zijn woordvoerder dinsdag. In zijn brief had hij aangegeven dat de gemeenten als eersten verantwoordelijk zijn voor de rampenbestrijding. Al in 2002 heeft hij de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten gevraagd gehandicapten bij de voorbereiding te betrekken en dat hij daarvoor nogmaals aandacht zou vragen. Ook het kennisinstituut voor hulpverleners Nibra betrekt volgens Remkes het aspect handicap in het programma.

Aangezien in 2015 al 33 procent van de Nederlanders 65 jaar of ouder zal zijn, zal dit steeds belangrijker worden. Binnen deze groep zijn verscheidene handicaps en chronische ziekten waarmee brandweer of andere hulpverleners worden geconfronteerd bij rampen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer