Buitenland

VS presenteren vredesplan voor Sudan

De nieuwe Amerikaanse speciale gezant in Sudan, John Danforth, heeft de Sudanese regering een vredesplan gepresenteerd om een einde te maken aan de al achttien jaar durende burgeroorlog in het Noord-Afrikaanse land.

Van onze buitenlandredactie
15 November 2001 10:41Gewijzigd op 13 November 2020 23:16

Danforth, een voormalige Republikeinse senator uit Missouri, zei woensdag dat hij het vier punten tellende plan later deze week in het Keniaanse Nairobi zal voorleggen aan rebellenleider John Garang. Danforth besprak de voorstellen dinsdag met twee hoge Sudanese regeringsfunctionarissen en de Sudanese president Omar el-Bashir. Hij omschreef hun reactie als „positief."

De gezant noemde het plan een vertrouwenwekkende stap, die voorziet in permanente toegang tot het Nubagebergte voor hulpdoeleinden, speciale zones en perioden voor humanitaire inspanningen, stopzetting van bombardementen en andere aanvallen op burgerdoelen en beëindiging van ontvoeringen.

Het Nubagebergte, ongeveer 750 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Khartoem, is uitgekozen als proefterrein voor een staakt-het-vuren en wederopbouw, zei Danforth.

De Amerikaanse president George Bush zei bij de benoeming van Danforth in september dat hij verder wilde gaan dan de gebruikelijke humanitaire inspanningen en wilde proberen een einde te maken aan een oorlog die samen met daaraan gekoppelde droogtes nu al ruim 2 miljoen mensen het leven heeft gekost.

Bush besloot op 1 november de Amerikaanse sancties tegen Sudan met een jaar te verlengen, vanwege Amerikaanse bezorgdheid over banden die Sudan met het terrorisme onderhoudt en de schendingen van de mensenrechten die er plaatsvinden. Khartoem heeft laten weten dat de verlenging geen beletsel vormt voor de dialoog met Washington.

Hulpoperatie
Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) is een hulpoperatie begonnen voor de hongerende bevolking van Sudan. In het Nubagebergte is woensdag vanuit de lucht 100 ton voedsel gedropt. De komende weken moet daar nog een kleine 2000 ton bijkomen. In het gebied bevinden zich 158.000 mensen die door de oorlog van huis en haard zijn verdreven. Door de aanhoudende droogte leven nog eens 93.000 Sudanezen in extreme armoede. De voedselproductie is met meer dan de helft gedaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer