Aanslagen Bali werk zelfmoordterroristen
JAKARTA - De aanslagen op het Indonesische eiland Bali, waardoor zaterdag zeker 26 mensen het leven verloren, waren het werk van zelfmoordcommando’s. De Indonesische politie zei zondag op zoek te zijn naar drie personen die vermoedelijk bij het bloedbad betrokken waren. Zij zouden connecties hebben met het islamitische terreurnetwerk Jemaah Islamiyah.
Van de 26 doden zijn er inmiddels 16 geïdentificeerd. Behalve 14 Indonesiërs zijn een Australiër en een Japanner omgekomen. Ruim 120 mensen zijn gewond geraakt, onder wie enkele tientallen buitenlandse toeristen. Onder de gewonden zijn geen Nederlanders.Volgens het hoofd van de Indonesische antiterrorismedienst, Ansyaad Mbai, hebben de daders, net als bij de aanslagen op Bali in oktober 2002, rugzakken met explosieven gebruikt. Restanten daarvan zijn gevonden op de plaatsen waar de aanslagen werden gepleegd. Ook zijn lichamen aangetroffen waarbij het hoofd van de romp was gescheiden.
De Indonesische politie heeft de afgerukte hoofden van de drie vermoedelijke daders op de televisie laten zien. Een ervan werd 25 meter van het lichaam teruggevonden. Ook heeft de politie een amateurvideo vrijgegeven waarop te zien is hoe een van de daders een restaurant binnenloopt en zich even later opblaast.
Mbai wees twee Maleisiërs aan als het vermoedelijke brein achter de aanslagen. Het zou gaan om Azahari Husin en Noordinb Mohammad Top. Zij worden al langer in verband gebracht met Jemaah Islamiyah, een beweging in het zuidoosten van Azië die nauwe banden zou onderhouden met het wereldwijde islamitische terreurnetwerk al-Qaida.
President Susilo Bambang Yudhoyono was terughoudender bij het aanwijzen van mogelijke daders. Hij bracht zondag een bezoek aan het getroffen eiland. Susilo kondigde aan dat de nationale regering het terrorisme met hardere maatregelen zal aanpakken.
In de hoofdstad Jakarta is de politie na de aanslagen op Bali in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Kwetsbare plekken en gebouwen in de stad, zoals ambassades, worden extra bewaakt.
De Australische politie heeft Indonesië hulp aangeboden bij het onderzoek naar de aanslagen. Vijftien Australische agenten bevinden zich al op Bali en gisteren werden nog eens dertien rechercheurs naar het Indonesische eiland gestuurd. Australië hielp Jakarta ook bij het onderzoek naar de aanslagen in oktober 2002.
Toen kwamen 202 mensen om, onder wie 4 Nederlanders en bijna 90 Australiërs. Destijds werden in relatief korte tijd veel verdachten opgespoord. Van de in totaal 30 verdachten zijn er 3 ter dood veroordeeld, 26 anderen kregen gevangenisstraffen van drie jaar tot levenslang.
De vermeende leider van Jemaah Islamiyah, Abu Bakar Bashir, kreeg drie jaar voor zijn aandeel in de aanslagen op Bali in 2002. Zijn woordvoerder heeft ontkend dat de organisatie iets te maken heeft met de aanslagen van zaterdag.
Onder de Nederlandse vakantiegangers op het Indonesische eiland Bali is nauwelijks onrust ontstaan door de bomaanslagen van zaterdag. De Nederlandse reisorganisaties die vakanties op het toeristische eiland aanbieden, hebben geen verzoeken gekregen van mensen die eerder naar huis wilden terugkeren. Wel hebben enkele vertrekkende vakantiegangers de reis naar Bali omgeboekt.
In de Britse hoofdstad Londen zal overigens een monument verrijzen voor de slachtoffers van de aanslagen op Bali in oktober 2002. Dat maakte een organisatie die een groep nabestaanden vertegenwoordigt vanmorgen bekend.
De gemeenteraad van Westminster, waar het centrum van Londen onder valt, heeft toestemming gegeven voor de bouw van een gedenkteken van graniet en steen. Het wordt een wereldbol van 1,5 meter doorsnee met daarop een duif voor elk van de 202 mensen die door de aanslagen op 12 oktober 2002 omkwamen.