KPNQwest wil 23 miljoen euro van KPN
KPNQwest wil dat grootaandeelhouder KPN een achterstallige schuld van 23 miljoen euro betaalt. De curatoren van het failliete bedrijf onderhandelen daarover met KPN.
Als KPN voor maandag over de brug komt, is er een gerede kans dat KPNQwest zijn datanetwerk tot eind juli kan openhouden. Dat heeft de woordvoerder van de curatoren vrijdag gezegd.
KPN is met het Amerikaanse Qwest grootaandeelhouder in de exploitant van glasvezelnetwerken. KPN heeft een belang van 40 procent, Qwest een aandeel van 49 procent. Met de terugbetalingseis van 23 miljoen euro heeft het donderdag gepresenteerde noodplan voor leveranciers en klanten ook op KPN betrekking.
Volgens KPN is de schuld bij KPNQwest niet zo groot als de curatoren zeggen. Hoe groot, wilde een woordvoerder vrijdag niet zeggen: „aanzienlijk lager.” Hij zei erbij dat KPN meewerkt aan de pogingen van de curatoren om het netwerk te laten draaien. „Wij werken eraan mee de rekeningen te betalen, ook vooruit.”
Overigens betaalt KPN ongeveer 500.000 euro per dag om het netwerk in de lucht te houden. Volgens de woordvoerder hangt het mede van de curatoren af hoelang dat nog nodig is. Hij voegde eraan toe dat dit een andere geldstroom is dan die van de schuld van KPN aan de kabelaar.
Inmiddels zegt KPNQwest „een aantal miljoenen euro’s” te hebben ontvangen van klanten. In het noodplan vraagt het failliete bedrijf klanten hun rekeningen over de maand mei en juni direct te betalen. „Voor de maand juni komt dat gedeeltelijk neer op een voorschot”, verklaarde de zegsman.
Maandag nabeurs bekijken de curatoren of er voldoende geld is overgemaakt om het netwerk overeind te houden. Is dat niet het geval, dan krijgen de klanten die nu betalen hun bijdrage terug. De curatoren hebben die garantie gegeven. Klanten die hun rekening maandag niet hebben betaald, worden afgesloten.
Van leveranciers wordt verwacht dat ze nog meer geduld hebben met de inning van hun rekeningen bij KPNQwest zelf. Onder de leveranciers zijn vooral de energiebedrijven van cruciaal belang. Het glasvezelnetwerk is afhankelijk van de stroomvoorziening.
KPNQwest hoopt leveranciers rustig te houden met het argument dat een draaiend netwerk beter is te verkopen. Hierdoor neemt de kans toe dat hun uitstaande schulden worden afgelost.
Als het noodplan slaagt, hebben klanten van KPNQwest nog even tijd om een andere leverancier te vinden. Concurrenten verdringen zich om klanten onderdak te bieden. KPN heeft zijn grote klanten met Europese netwerken ondergebracht bij Colt Telecom, zo maakte het Britse telecomconcern vrijdag bekend. Vorige week gaf KPN Colt Telecom al opdracht een Europees netwerk voor KPN’s internationale telefoon- en dataverkeer op te leveren.
De Staat moet zich garant stellen om het netwerk van KPNQwest in de lucht te houden, zo vindt de Socialistische Partij. Sluiting van het netwerk zal leiden tot grote vertragingen. De economische consequenties zijn zo groot dat ingrijpen van de Staat op zijn plaats is, meent het nieuwe SP-Kamerlid Gerkens. Als de staat zich garant stelt, heeft het bedrijf in ieder geval de ruimte om een koper te vinden.
Het in december 1998 opgerichte KPNQwest verkeert al lange tijd in financiële problemen. Vorige week donderdag ging het glasvezelbedrijf failliet. Met een glasvezelnetwerk van 25.000 kilometer en 100.000 afnemers is KPNQwest het grootste telecombedrijf van Europa op de zakelijke markt.