Binnenland

„Politie liet pedofiel ongemoeid”

GRONINGEN (ANP) - Vier slachtoffers van de pedofiel Geert van D. spannen een rechtszaak aan tegen de staat der Nederlanden en de Groningse politie. Dat zegt advocaat L. Poortman zaterdag in het tv-programma Nova. Volgens de slachtoffers liet de politie Van D. ruim twintig jaar lang zijn gang gaan.

30 September 2005 23:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:01

Ondanks aangiften in 1982, 1992 en 1996 werd Van D. niet vervolgd. Hierdoor zijn tientallen jongens in de leeftijd van 9 tot 14 jaar seksueel misbruikt, geslagen en mishandeld. Pas in 2001, na een aangifte bij de politie in het dorp Zuidwolde, werd hij opgepakt. In 2002 werd Van D. veroordeeld tot vijf jaar cel en TBS.De vier slachtoffers die de rechtszaak gaan aanspannen, zijn nu 35, 28, 21 en 15 jaar oud. Zij verwijten de staat en de politie Groningen nalatigheid in het beschermen van burgers in het algemeen en minderjarigen in het bijzonder. „Vaak worden verklaringen van slachtoffers van een zedenzaak gekwalificeerd als een melding, niet als een aangifte”, legt Poortman uit. „Een aangifte verplicht justitie tot het doen van onderzoek, een melding verplicht eigenlijk tot niets.”

In deze gevallen werd echter na een duidelijke aangifte niets ondernomen, ook niet nadat slachtoffers meerdere keren bij de politie waren teruggekomen. Advocaat Poortman kan niet verklaren waarom de politie bij de aangiftes niet heeft ingegrepen.

Het is de eerste keer dat in Nederland een rechtszaak als deze wordt aangespannen. In België loopt op dit moment wel een soortgelijke zaak. Daar hebben de slachtoffers van Marc Dutroux de staat ook aansprakelijk gesteld voor de geleden schade.

Justitie in Groningen wil nog niet inhoudelijk op de zaak ingaan. „Als de rechtszaak wordt aangespannen zoals de slachtoffers nu van plan zijn, zal het ministerie zeker een onderzoek instellen”, stelt een zegsvrouw. „In algemene zin is het echter heel lastig om een zedenzaak te bewijzen. Een aangifte is niet voldoende om strafvervolging tegen een verdachte in te stellen.”

Tussen de eerste twee aangiften van de vier slachtoffers lag tien jaar tijd. „Ook dan kun je niet meteen bewijzen dat de aanklachten juridisch gegrond zijn.” Het grote verschil in 2001, toen Van D. werd aangehouden, was dat de man zelf erkende dat er meer aan de hand was. „In dat geval heeft justitie al een voet tussen de deur en kan bijvoorbeeld tot huiszoeking worden overgaan.”

Pedofiel Geert van D. uit het Groningse dorp Zuidwolde kreeg landelijke bekendheid toen hij eind 2003 op last van de rechter een tatoeage met de beeltenis van een van zijn slachtoffers moest laten verwijderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer