Frietjes dit jaar kleiner en duurder
VOORBURG - Nederland hoeft zich geen zorgen te maken: er zijn ondanks de voorspelde matige aardappeloogst komend jaar genoeg frietjes. De patatjes zullen waarschijnlijk wel wat kleiner en iets duurder zijn, verwachten fritesfabrikanten Aviko en Farm Frites.
„Nederland hoeft niet te gaan hamsteren. Tekorten zijn niet aan de orde”, aldus algemeen directeur P. de Bruijne van Farm Frites. Vergeleken met de stijging van de benzineprijzen, vindt de directeur de iets duurdere frietjes „geen issue.”Hoeveel meer consumenten straks gaan betalen, zal over enkele weken bekend zijn. Dan zijn alle aardappelen van het land. „De oogst is nog in volle gang. Maar er zijn minder aardappelen, dus dat de prijs iets omhooggaat, dat staat wel vast”, stelt marketingmanager D. van der Aart van Aviko.
Een medewerker van de Producenten Organisatie Aardappelen (POA) meent dat consumenten amper meer zouden hoeven te betalen voor hun piepers en frietjes. Van alle aardappeltelers in Nederland heeft 70 procent voor het seizoen al contracten afgesloten met de afnemers, zei hij eerder deze week.
De boeren zijn niet eens zo ongelukkig met de matige oogst, want tegenover het verlies aan kilo’s staat een hogere prijs. Leverde een kilo aardappelen hun vorig jaar nog rond de 10 eurocent op, nu ligt die prijs op ongeveer 16,5 eurocent per kilo. Aangezien voor een puntzakje patat bij de frietkraam ongeveer 250 gram aardappelen nodig is, vraagt de POA-medewerker zich af hoe die paar extra centen per kilo doorberekend kunnen worden in het patatje-met.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vrijdag op grond van oogstramingen bekend dat vooral akkerbouwers in Noord-Brabant en Limburg in 2005 flink minder aardappelen zullen oogsten. De twee provincies produceren dit jaar 17 procent minder aardappelen dan vorig jaar. Landelijk daalt deze oogst met 8 procent.
Volgens voorzitter J. Haanstra van de LTO-werkgroep consumptieaardappelen kloppen de cijfers van het CBS niet. „Wij zijn hooglijk verbaasd over de ramingen van het CBS.” Telersorganisaties van aardappelboeren en handelshuizen becijferen een oogst die 15 tot 18 procent kleiner is dan vorig jaar. LTO wil op korte termijn overleg met het statistiekbureau over de totstandkoming van deze oogstramingen. „Het zijn verkeerde cijfers die niet stroken met de werkelijkheid. Je geeft óf goede cijfers óf geen cijfers”, vindt Haanstra.
Volgens de aardappeltelers heeft het weer er ook voor gezorgd dat de aardappelen kleiner zijn dan normaal gesproken. Hierdoor zijn er minder voor friet geschikte aardappelen. Als gevolg daarvan valt de friet kleiner uit.
Het CBS berekent ook de flink kleinere uienoogst in de zuidelijke provincies. Dat komt vooral omdat de Brabantse en Limburgse boeren minder uien inzaaiden. Het aantal hectaren uienvelden daalde in vergelijking met 2004 met 22 procent. Landelijk kromp dit oppervlak met 9 procent, bleek vrijdag uit de voorlopige cijfers van het CBS. Boeren zaaiden dit jaar minder uien (en aardappelen) in om de grote oogst van vorig jaar te compenseren.