Halfslachtig besluit OPEC over olieproductie
De OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, heeft op zijn vergadering van woensdag in Wenen overeenstemming bereikt over een vermindering van de olieproductie. Of die vermindering er werkelijk komt, is maar de vraag.
De OPEC wil per 1 januari volgend jaar zijn eigen productie met 1,5 miljoen vaten per dag verminderen, maar dan moeten andere olielanden hun productie verkleinen met minimaal 500.000 vaten. Tot nu toe hebben die landen niet of nauwelijks gereageerd. Al voor het begin van het overleg liet de minister van Olie van Koeweit, Adel Khaled al-Sabih, weten dat „de OPEC niet langer alleen de oliemarkt kan controleren."
De OPEC heeft producenten van buiten de organisatie gevraagd om mee te doen, om een overtuigende productieverkleining te bereiken. Rusland wil wel, maar met een symbolische toezegging van 30.000 vaten (van 159 liter) per dag kan de OPEC niet uit de voeten. Noorwegen heeft gezegd niet mee te zullen doen. Mexico houdt zich afzijdig.
Al met al is het hoogst onzeker of de OPEC andere landen voldoende mee kan krijgen. Volgens Chakib Khelil, voorzitter van het oliekartel, zullen de olieprijzen de komende maanden blijven dalen. Hij noemde de achteruitgang van de vraag de oorzaak. Alleen productievermindering kan de prijsdaling stoppen. Een totale vermindering van 3,5 miljoen vaten is ook ter sprake geweest. Die vermindering zou de olieprijzen werkelijk op kunnen krikken.
In ieder geval zakten de olieprijzen woensdag met ongeveer 7,5 procent door het halfslachtige besluit van de OPEC. Brent-olie uit de Noordzee deed 19,40 dollar per vat. De OPEC streeft naar prijzen van tussen de 22 en de 28 dollar.