Eerste Poolse bakkerij opent deuren in Rijswijk
RIJSWIJK (ANP) - Als je een Pool in Nederland vraagt wat hij het meest uit zijn vaderland mist, zegt hij niet wodka, maar brood. Aangezien het aantal Polen in Nederland in tien jaar met bijna de helft is toegenomen tot 11.000, openden Jan Tyrala (39) en Bob Walczak (25) in Rijswijk de eerste Poolse bakkerij.
Niet alleen Polen en andere Oost-Europeanen zijn blij met de vestiging in het Rijswijkse centrum, ook Nederlanders waarderen de Poolse producten omdat ze ecologisch verantwoord zijn, zeggen Tyrala en Walczak.Wat er zo bijzonder is aan het Poolse brood? „Het meel dat wij gebruiken, roggemeel, en wat andere ingrediënten die we geheim houden. Nederlands brood is zo zompig”, vertelt Tyrala. Pools brood lijkt een beetje op het Duitse zuurdesembrood, maar dan minder zwaar. Bovendien gebruiken de Polen geen conserveringsmiddelen. Alles is nog puur natuur.
Dat geldt ook voor de vleeswaren, Twaróg-kaas (soort geitenkaas) en vele andere producten die ze importeren uit Polen en sinds een jaar verkopen in hun levensmiddelenzaak ”Jan & Bob” in de Haagse Zoutmanstraat. „In Polen lopen de dieren nog gewoon buiten, er is geen bio-industrie. En wij houden niet van conserveringsmiddelen”, zegt Walczak. De levensmiddelen halen ze één keer per week per vrachtwagen uit Polen, maar brood was tot nu toe een probleem.
Omdat de vraag naar brood bleef -„we probeerden het wel bij Nederlandse bakkerijen te laten bakken, maar dat was toch niet hetzelfde”- besloten Tyrala en Walczak zelf te gaan bakken. In Rijswijk konden ze de winkel en inboedel van een gestopte Nederlandse bakker overnemen. Het brood gaan ze leveren aan een aantal Poolse winkels. In de bakkerswinkel zelf zijn acht soorten brood, tien soorten kleine broodjes, zoete broodjes, koekjes en taarten te koop. Ook verkopen ze belegde sandwiches en broodjes met Poolse vleeswaren en kaas.
Net als zo veel andere Polen zijn Tyrala en Walczak respectievelijk tien en zeven jaar geleden naar Nederland vertrokken, omdat er in hun thuisland „niets was.” In het Westland vonden ze werk in de kassen. Na verloop van tijd behaalden ze beiden hun horecadiploma en zagen ze een gat in de markt. Waar andere landgenoten kozen voor aannemersbedrijfjes begonnen Tyrala en Walczak een levensmiddelenwinkel. Het toenemend aantal Polen had behoefte aan eigen winkels met eigen producten.
In Den Haag, waar de meeste Polen wonen, zijn inmiddels drie Poolse winkels, het tweetal weet er ook één in Leiden en in Groningen te zitten. De eigenaren daarvan hebben ze laatst ontmoet op een ondernemersbijeenkomst op de Poolse ambassade.
Natuurlijk verwachten ze veel Polen, Tsjechen, Slowaken en Hongaren in de bakkerij, maar ook Nederlanders. „Vooral Nederlanders die op vakantie zijn geweest in Polen. En mensen die op onze biologische producten afkomen”, aldus Tyrala. In de bakkerswinkel, die overigens heel logisch De Poolse Bakkerij heet, verkopen de twee Polen ook brood voor diabetici.
Stiekem dromen Tyrala en Walczak al van een tweede bakkerij. „Of een Pools restaurantje”, mijmert Walczak. Polen komt niet meer voor in hun toekomstdromen. „Alleen voor familiebezoekjes. Onze kinderen zijn hier geboren en gaan hier naar school. We willen niet meer terug.”