Binnenland

Kamer zint op wet over topsalarissen

DEN HAAG - In de Tweede Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor een wettelijke maximering van de salarissen in de semi-publieke sector. De steun van de ChristenUnie (CU) is nodig om een voorstel van D66-kamerlid Bakker op dit punt aan een meerderheid te helpen. De CU weet echter „echt nog niet” wat ze gaat doen.

Redactie politiek
30 September 2005 09:41Gewijzigd op 14 November 2020 03:00

Dat zei ChristenUnie-kamerlid Huizinga vrijdagmorgen.Het idee om paal en perk te stellen aan de torenhoge salarissen van bestuurders van bijvoorbeeld ziekenhuizen en zorgverzekeraars spreekt de CU aan. Huizinga is er „erg van overtuigd” dat daar wat aan moet worden gedaan. Ze twijfelt echter nog of ze haar steun uitspreekt voor het voorstel van Bakker. Die wil voor salarissen in de semi-publieke sector het inkomen van de premier -130.000 euro per jaar- als maximum instellen.

De CU kantte zich eerder tegen een soortgelijk voorstel, zei Huizinga vrijdagmorgen. Destijds vond het kamerlid dat de norm van het premiersalaris wel „erg rigide” was gesteld. „Bestuurders uit de publieke sector mochten daar geen cent boven zitten.” Dat ging te ver, oordeelde de partij toen. De CU beslist komende week over eventuele steun aan het nieuwe plan van Bakker.

CDA en VVD zijn tegen regelgeving voor salarissen in de semi-publieke sector. Ook het kabinet wil geen dwang. „Direct ingrijpen is het allerlaatste paardenmiddel dat je moet willen”, aldus minister Remkes (Binnenlandse Zaken) donderdag in de Tweede Kamer. Het kabinet heeft aangekondigd voor politieke ambtsdragers en rijksambtenaren het salaris van de premier als maximum te gaan hanteren. Voor de semi-publieke sector wil het kabinet niet verder gaan dan de verplichting topsalarissen openbaar te maken.

Als het kabinet daarbij blijft, zal D66 met een eigen wetsvoorstel komen. Dat kan rekenen op steun van PvdA, GroenLinks, SP, LPF, Groep Wilders en Groep Lazrak. Volgens Bakker werkt de transparantie die het kabinet nastreeft in de publieke sector zelfs averechts. In sommige kringen ben je volgens hem „geen knip voor je neus waard als je niet meer verdient dan de premier.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer