Economen bepleiten vlaktaks
DEN HAAG - Het huidige belastingstelsel moet op de schop en vervangen worden door een systeem met een gelijk tarief voor iedereen. Om het tarief van deze zogeheten vlaktaks zo laag mogelijk te houden, moet er worden gesnoeid in de fiscale aftrekposten. Ook ligt het voor de hand de hypotheekrenteaftrek te beperken en 65-plussers meer belasting te laten betalen.
Dat zegt de Raad van Economisch Adviseurs (REA) in een advies dat woensdag werd aangeboden aan de Tweede Kamer. De REA bestaat uit vijf topeconomen en dient de Tweede Kamer gevraagd en ongevraagd van advies op macro-economisch terrein. Voorzitter is Willem Buiter, die als hoogleraar verbonden is aan de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling en de Universiteit van Amsterdam.Volgens de REA is een hervorming van het fiscale stelsel hard nodig, omdat het huidige belastingsysteem de burgers onvoldoende prikkelt om te werken. Invoering van een uniform tarief bevordert de arbeidsdeelname en de economische groei, aldus het REA.
Volgens de vijf economen is het haalbaar om op termijn op een belastingtarief uit te komen van ongeveer 40 procent. Behalve door een hoger belastingtarief voor 65-plussers stelt de adviesraad voor de hypotheekschuld over te brengen naar box 3 van het belastingstelsel, waardoor de belastingbetaler een heffing over het vermogen betaalt. Op die manier kan er veel minder rente worden afgetrokken.
De overheveling naar box 3 levert op termijn 5 miljard euro op en de afschaffing van het aparte 65-plustarief ongeveer 2 miljard euro. Een tariefsverlaging in de inkomstenbelasting kan volgens de onderzoekers de welvaart met 1 procent van het bruto binnenlands product doen toenemen.
Het advies van de REA is het derde sinds de adviesraad in maart door de Kamer is ingesteld. In een eerder advies veegden de vijf economen al de vloer aan met de wijze waarop het huidige kabinet de Nederlandse economie uit het slop probeert te trekken. Het begrotingsbeleid van het kabinet-Balkenende zou volgens de economen averechts werken op de economische groei.
De Kamer reageerde dinsdag zeer terughoudend op het te vroeg uitgekomen advies. Vooral het voorgestelde ingrijpen in de hypotheekrenteaftrek ligt in politiek Den Haag erg gevoelig. De VVD was al wel voorstander van een vlaktaks, maar het liberale kamerlid Blok vindt het onnodig daarvoor de hypotheekrenteaftrek aan te pakken. „Je kunt ook miljarden vrijspelen via andere posten, zoals de sociale zekerheid of ontwikkelingssamenwerking.” Blok zet bovendien vraagtekens bij de door de REA geadviseerde forse hervormingen, omdat de economen in hun vorige advies het kabinet juist opriepen rustig aan te doen.
Ook CDA-kamerlid De Nerée is niet enthousiast. „Het is een goede analyse over het feit dat de belastingtarieven te hoog zijn en dat dit leidt tot minder werk en groei. Wij zijn voor lagere tarieven, maar niet voor de financiering die de REA voorstelt.”
De PvdA pleit al langer voor een vermindering van de hypotheekrenteaftrek, maar niet op de manier die de REA wil. „Wij willen de aftrek alleen beperken tot de hogere inkomens”, zegt kamerlid Crone, die het REA-plan betitelt als „een tikkeltje te wild, amigo’s.” Crone voelt ook niets voor één belastingtarief. Hij ziet meer in een stelsel met twee tarieven.
Ook GroenLinks legt de hypotheekrenteaftrek graag aan banden, maar een vlaktaks vindt GroenLinks-kamerlid Vendrik onverstandig. Hij wil de progressie in de inkomstenbelasting juist versterken.