Lynndie England schuldig bevonden
FORT HOOD - Een Amerikaanse militaire jury heeft maandag de soldate Lynndie England schuldig bevonden aan zes van de zeven feiten die haar ten laste waren gelegd met betrekking tot de mishandeling van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad. In een later stadium wordt de strafmaat bepaald. England (22) kan maximaal tien jaar gevangenisstraf krijgen.
Het proces van England was het laatste voor een groep van negen legerreservisten die in verband met het schandaal zijn aangeklaagd. Twee zijn na een proces veroordeeld en de zes anderen zijn in ruil voor bekentenissen voor lichtere vergrijpen vervolgd. Van deze groep militairen zijn sommigen in het proces van England als getuigen opgetreden.England toonde geen uiterlijke emoties toen ze opstond om de uitspraak aan te horen. Een militaire aanklager stelde maandag dat England gevangenen vernederde omdat ze er plezier in had en dat ze een belabberd gevoel voor humor heeft. Volgens haar advocaten deed ze mee aan de vernederingen omdat haar verstandelijke vermogens beperkt zijn.
Het Amerikaanse leger heeft maandag overigens 500 Iraakse gedetineerden uit de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad vrijgelaten. Nog eens 500 gevangenen zullen later deze week worden vrijgelaten. De Iraakse regering heeft om de vrijlating van de gevangenen gevraagd in verband met de vastenmaand ramadan.
In Arabische landen is het gebruikelijk om amnestie te verlenen ter gelegenheid van de ramadan, die dit jaar op 4 of 5 oktober van start gaat. Maar de omvangrijke vrijlating van deze week en de eerdere vrijlating van 1000 gevangenen vorige maand lijken mede bedoeld om de Irakezen, en met name de soennitische minderheid, ertoe over te halen hun stem uit te brengen bij het referendum over een nieuwe grondwet dat op 15 oktober plaatsvindt.
De soennitische delegatie bij de onderhandelingen over de grondwet had op de vrijlatingen aangedrongen en een lid van de delegatie, Saleh al-Mutlaq, zei dat de meeste gedetineerden die voor amnestie in aanmerking komen soennieten zijn.
De 500 gedetineerden die maandag vrijkwamen moesten in de rij hun beurt afwachten, totdat zij van een aan een tafeltje gezeten Amerikaanse soldaat officieel hun congé kregen, alsmede een klein bedrag aan dollars.
Het Amerikaanse leger zei dat alleen mensen zijn vrijgelaten die geen zware misdaden, zoals bomaanslagen, ontvoeringen en moord, hebben gepleegd. Allen hebben hun vergrijp toegegeven, het gebruik van geweld afgezworen en beloofd een goed burger van een democratische Irak te zijn, aldus een legerwoordvoerder.