Economie

Overnamestrijd Antonveneta na halfjaar afgerond

AMSTERDAM (ANP) - Bij de aankondiging van zijn overnamebod op de Italiaanse bank Antonveneta zei bestuursvoorzitter Rijkman Groenink van ABN AMRO geen vuiltje aan de lucht te zien. De praktijk bleek weerbarstiger, maar na zes maanden strijd tegen Italiaanse intriges is het ABN AMRO gelukt de meerderheid van de aandelen in Antonveneta te verwerven. Hieronder een chronologie van de moeizame overnamestrijd:

27 September 2005 09:03Gewijzigd op 14 November 2020 02:59

Maart 2005: Woensdag 30: ABN AMRO kondigt een overnamebod op de Italiaanse branchegenoot Antonveneta aan. De Nederlanders willen 25 euro in contanten betalen voor elk aandeel. Daarmee waardeert ABN AMRO de overnameprooi op 7,2 miljard euro. De bank heeft al een belang van 12,7 procent in Antonveneta.April 2005: Dinsdag 5: Banca Popolare di Lodi blijkt zijn belang in branchegenoot Antonveneta te hebben verhoogd. Deze stap zal de openingszet blijken in een offensief om ABN AMRO te dwarsbomen.(is0(

Donderdag 14: De Italiaanse beursautoriteit Consob geeft zijn fiat aan het voorgenomen bod van ABN AMRO. Een dag later stemt ook het bestuur van Antonveneta in met de overnameplannen van Groenink.

Woensdag 27: Popolare di Lodi (Pop Lodi) stuurt aan op een fusie met Antonveneta. De tegenstrever van ABN bezit circa 29 procent van de aandelen in Antonveneta.

Donderdag 28: ABN AMRO daagt de centrale bank van Italië voor de rechter. Het Nederlandse bankbedrijf voelt zich benadeeld ten opzichte van zijn rivaal, omdat Pop Lodi zijn belang in Antonveneta sneller mocht opvoeren dan ABN.

Vrijdag 29: Pop Lodi lanceert een eigen bod op zijn branchegenoot. De bankiers uit Lodi willen 26 euro per aandeel betalen in effecten en contanten.

Zaterdag 30: De aandeelhoudersvergadering van Antonveneta stemt het zittende bestuur weg. Onder aanvoering van Pop Lodi keren de aandeelhouders zich tegen de bestuurders die het bod van ABN AMRO steunen.

Mei 2005: Woensdag 4: Ook Pop Lodi stapt naar een autoriteit om het overnamegevecht in zijn voordeel te beslechten. (is0(

Dinsdag 10: Consob besluit dat Popolare di Lodi een bod in contanten moet uitbrengen op zijn Italiaanse branchegenoot. Uit onderzoek is gebleken dat Lodi de achterliggende weken heeft samengespannen met andere investeerders.

Vrijdag 14: Pop Lodi volgt de aanwijzing van de beurswaakhond. De Italianen willen nu 24,50 euro cash betalen voor elk aandeel in Antonveneta. Het bod verrast de markt en kenners vragen zich af hoe de bank uit Lodi het bod wil financieren.

Juni 2005: Vrijdag 3: Popolare di Lodi verbetert zijn eerste bod op Antonveneta. De combinatie van effecten en contanten wordt aangevuld met extra cash.(is0(

Woensdag 8: Een rechtbank in Padua schorst het nieuwe bestuur van Antonveneta. De rechter oordeelt dat Pop Lodi op oneerlijke wijze de macht heeft gegrepen.

Donderdag 10: ABN AMRO verhoogt zijn bieding op Antonveneta. Groenink wil 26,50 euro per aandeel betalen. Hij waardeert de Italiaanse bank daarmee op 7,6 miljard euro.

Woensdag 15: Popolare di Lodi laat zich niet aftroeven en komt eveneens met een hoger bod. Wederom passen de Italianen hun combinatie van effecten en contanten aan. Naar eigen zeggen is het bod na de verhoging 27,50 euro per aandeel Antonveneta waard, maar analisten betwijfelen dat.

Juli 2005: Dinsdag 19: Een regionale rechter bepaalt dat Popolare Italiana, de nieuwe naam van Pop Lodi, zijn belang in Antonveneta mag verhogen. ABN AMRO had de rechtbank gevraagd een eerdere beslissing van de Italiaanse centrale bank dat Popolare Italiana zijn belang mocht vergroten, te verwerpen.(is0(

Woensdag 20: ABN AMRO maakt bekend zijn bod niet verder te verlengen.

Vrijdag 22: ABN AMRO heeft bezitters van nog geen 3 procent van de aandelen van Antonveneta bereid gevonden het overnamebod te aanvaarden.

Woensdag 27: De Consob schort het bod van Popolare Italiana voorlopig op. ABN AMRO grijpt de macht bij Antonveneta tijdens een aandeelhoudersvergadering.

Augustus 2005: Maandag 1: ABN AMRO heeft nog goede hoop dat het Antonveneta kan inlijven. Groenink zegt dat hij zich blijft richten op een controlerend belang.(is0(

Dinsdag 2: De topman van Popolare Italiana wordt voor twee maanden uit zijn functie gezet in verband met een onderzoek naar marktmanipulatie.

Donderdag 25: ABN AMRO houdt er serieus rekening mee de overnamestrijd om Antonveneta binnen enkele weken te beslechten.

September 2005: Donderdag 15: ABN AMRO heeft zo goed als zeker de strijd om Antonveneta gewonnen. Popolare Italiana besluit zijn belang te verkopen aan ABN, waarmee de weg vrij lijkt te zijn voor een volledige overname.(is0(

Zaterdag 17: De topman van Popolare Italiana neemt ontslag.

Maandag 26: ABN AMRO verwerft de meerderheid van Antonveneta.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer