IRA heeft alle wapens ingeleverd
BELFAST/DUBLIN/LONDEN (ANP) – Het verboden Ierse Republikiense Leger (IRA) heeft al zijn wapens vernietigd. Dat maakte het hoofd van de internationale ontwapeningscommissie John de Chastelain maandagmiddag in Belfast bekend. „We zijn ervan overtuigd dat de wapens die buiten gebruik zijn gesteld het complete arsenaal van de IRA vormen", verklaarde de Canadese generaal b.d., die leiding geeft aan de internationale onafhankelijke commissie voor ontwapening IICD.
„We hebben gebeurtenissen gezien en geverifieerd dat er een zeer grote hoeveelheid wapens buiten gebruik is gesteld, waarvan we geloven dat het alle wapens zijn waarover de IRA beschikte", aldus De Chastelain. Het arsenaal bevatte volgens de Canadees onder meer munitie, geweren, machinegeweren, mortieren, raketten, handvuurwapens, explosieven en andere wapens.Omdat de IRA pertinent heeft geweigerd foto’s te laten nemen van de ontwapening, hebben twee Noord–Ierse geestelijken opgetreden als onafhankelijke getuigen. De katholieke priester Alex Reid en de voormalige voorzitter van de Methodistische Kerk Harold Good benadrukten maandagmiddag dat de ontwapening inderdaad heeft plaatsgevonden en een „afgerond feit" was.
De Chastelain diende maandag het rapport over de ontwapening in bij de Britse en Ierse regering. Hij benadrukte dat de IRA–ontwapening niets te maken heeft met een overgave of een overwinning van de tegenstanders. De geheimhouding die de ontwapening heeft omhuld, was volgens hem onontkoombaar. „Ik begrijp het verlangen van mensen die zo lang onder dreiging hebben geleefd, om het met eigen ogen te zien. Maar geheimhouding moest onderdeel zijn van het proces om het te laten slagen".
Radicale protestantse voormannen als dominee Ian Paisley hekelden maandag in een op de BBC uitgezonden persconferentie in Belfast de geheimhouding die bij het inleveren van de wapens in acht werd genomen. Hij zei er niet van overtuigd te zijn dat de IRA echt alle wapens heeft ingeleverd.
„We weten niet hoeveel wapens, hoeveel munitie en hoeveel explosieven er zijn ontmanteld", aldus de leider van de Democratische Unionistische Partij (DUP). Hij wees erop dat er „geen foto’s en geen inventarisatie" van de ontwapening zijn gemaakt. Verder meende Paisley dat de twee Noord–Ierse geestelijken die als onafhankelijke getuigen toezagen op de ontwapening, niet onafhankelijk waren. Reid en Good zouden min of meer door de IRA zijn aangewezen.
Londen en Dublin reageerden maandag zeer verheugd op de boodschap van De Chastelain. De ontwapening is een „belangrijke ontwikkeling in het vredesproces. Hier hebben we allemaal op gewacht, al een lange tijd", aldus de Britse regeringsleider Tony Blair.
Zijn Ierse collega Bertie Ahern noemde de ontwapening een „keerpunt", dat grote gevolgen heeft. „Het is van echte historische betekenis – de wapens van de IRA zijn verdwenen". De bevolking kan volgens de Ierse eerste minister nu weer met hernieuwde hoop naar de toekomst kijken „en vooral naar de dag dat de wapens van de protestante paramilitairen ook buiten gebruik worden gesteld".
Voorzitter Mitchel McLaughlin van Sinn Fein, de politieke tak van de IRA, zei in een reactie dat hij denkt dat de ontwapening „een bevrijdende impact" zal hebben. De weg is vrij voor politici die via een vreedzame weg een eind aan het geweld in Noord–Ierland willen maken. Partijgenoot Gerry Adams noemde de stap van de IRA een „moedige sprong". Hij riep alle betrokken partijen op verder te kijken dan de ontwapening en vaart te zetten achter het vredesoverleg.
Adams had de IRA–leden aan de vooravond van de Britse parlementsverkiezingen van dit voorjaar opgeroepen de wapens definitief neer te leggen. De organisatie peilde daarop alle naar schatting 1500 actieve leden of zij daartoe bereid waren. Ontwapening van de IRA zou immers definitief het einde betekenen van de organisatie. In juli volgde de belofte van de definitieve ontwapening, die de IRA nu gestand heeft gedaan.