Economie

„Beleggers Versatel alleen op winst uit”

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers in Versatel voeren „ongefundeerde” argumenten aan in de hoop dat Tele2 zijn overnamebod op het telecombedrijf zal verhogen. Dat concludeerden de advocaten van Versatel en Tele2 donderdag voor de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

23 September 2005 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 02:59

De twee telecombedrijven troffen voor de rechtbank een groep beleggers die ontevreden zijn over de wijze waarop Tele2 zijn branchegenoot Versatel wil inlijven. De beleggers voelen zich voor het blok gezet. Het grote twistpunt in de overnamestrijd vormt een voorwaarde waardoor Tele2 de voorgenomen overname ook kan doorzetten als onvoldoende beleggers hun aandelen aanmelden voor het bod.Tele2 wil in eerste instantie 95 procent van de aandelen voor 2,20 euro per stuk verwerven. Lukt dat niet, dan overweegt het Zweedse telecombedrijf de overname alsnog door te drukken via een zogeheten juridische fusie. Met die ingreep wordt Versatel ergens ondergebracht in de structuur van Tele2 en blijven de dwarse aandeelhouders in Versatel achter met stukken waarmee ze geen stemrecht meer kunnen uitoefenen. Via deze „truc” worden de dwarsliggers feitelijk uitgerookt.

Advocaat P. van der Korst betoogde namens de ontevreden beleggers dat deze methode niet door de beugel kan. „Beleggers moeten de gelegenheid krijgen het bod af te wijzen. Anders kan een meerderheidsaandeelhouder de rest uitroken zonder dat hij 95 procent van de aandelen bezit.”

Tot de groep ontevreden beleggers behoren de aandeelhouders die zich hebben aangesloten bij Telenee, een club die zich van meet af verzet tegen de overnamepoging. Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft in de zaak voor de Ondernemingskamer gevoegd. Deze zaak werd in eerste instantie aangespannen door enkele Britse aandeelhouders, waaronder het investeringsbedrijf Centaurus. De beleggers willen dat voorzitter H. Willems van de Ondernemingskamer onderzoek laat doen naar mogelijk wanbeleid rond de poging tot overname van Versatel. Gedurende dat onderzoek moeten er enkele maatregelen genomen worden om te voorkomen dat Tele2 zijn overnamepoging gewoon doorzet, menen de boze beleggers.

Versatel en Tele2 verzetten zich fel tegen de claim van de groep beleggers, die ten minste 17 procent van de aandelen Versatel vertegenwoordigt. Volgens beide telecombedrijven komen de aandeelhouders louter in opstand om meer geld los te krijgen voor hun stukken. „Zij willen het biedingsproces frustreren, zodat er een hoger bod op tafel komt te liggen”, aldus een van de advocaten van Tele2.

Advocaat F. Leijten van Versatel stelde dat de beleggers zich bedienen van „ongefundeerde beschuldigingen en aannames.” Hij noemde de uitweg van een juridische fusie „volstrekt normaal.”

Talpa heeft zich achter Versatel en Tele2 geschaard. Het investeringsvehikel van ondernemer John de Mol bezit een belang van 42 procent in Versatel en zal deze stukken aanmelden voor het bod van Tele2. Beschuldigingen dat Talpa als grootaandeelhouder extra voordelen zou hebben bedongen, werpt het investeringsbedrijf verre van zich.

De Ondernemingskamer maakt dinsdag bekend of er voorlopige maatregelen worden getroffen en of er een onderzoek naar wanbeleid volgt. Twee dagen later komen de aandeelhouders van Versatel in een buitengewone vergadering bijeen om een besluit te nemen over het bod van Tele2.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer