Binnenland

Situatie hongerstakers Suriname verslechtert

De gezondheidstoestand van vier vrouwelijke werknemers van het Surinaamse bananenbedrijf Surland die een week geleden in hongerstaking zijn gegaan, gaat achteruit.

Van onze correspondent
6 June 2002 09:26Gewijzigd op 13 November 2020 23:36

De vrouwen willen met hun actie bewerkstelligen dat de regering snel een oplossing vindt voor het staatsbedrijf, dat als gevolg van financiële problemen sinds twee maanden gesloten is. Zeker twintig andere Surland-arbeiders zijn van plan zich bij de hongerstakers aan te sluiten.

De bijna 2000 arbeiders van Surland hebben al enkele maanden geen salaris ontvangen. De kas van het bedrijf, dat twee maanden geleden op last van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) werd gesloten, is leeg. De regering-Venetiaan draalt met het nemen van een besluit over de toekomst van Surland, wat de arbeiders en de vakbond een doorn in het oog is. Deze week is koortsachtig overleg gevoerd tussen regering, vakbond en Fyffes, de belangrijkste afnemer die voor afzet in Europa zorgt. Ook Fyffes is in de problemen gekomen doordat de productie bij Surland volledig stil is gevallen. Vice-president Jules Ajodhia, de directie van Surland en de vakbond bereikten eerder deze week overeenstemming over een regeling. De arbeiders zouden een voorschot van in totaal 400.000 euro ontvangen op het achterstallige salaris, dat inmiddels is opgelopen tot 1,5 miljoen euro. Tevens zouden voorbereidingen worden getroffen om het bedrijf weer te laten draaien. Maar vreemd genoeg werden deze afspraken enkele dagen later in het parlement door LVV-minister Gietapersad Gangaram Panday getorpedeerd. De arbeiders hebben hier woedend op gereageerd. Zeker twintig van hen zijn bereid zich aan te sluiten bij de vier vrouwen die in hongerstaking zijn. Bovendien willen de hongerstakers, die zich nu nog ophouden bij het Surland-bedrijf nabij Jarikaba, zo’n 20 kilometer buiten Paramaribo, zich verplaatsen naar het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van de hoofdstad.

Twee van de vier hongerstakers, die reeds een week actie voeren, zijn er slecht aan toe. Hun gezondheidstoestand liet het volgens artsen niet toe dat zij in hongerstaking zouden gaan, maar de vrouwen hebben adviezen van medici in de wind geslagen. Een van hen moest zich eerder deze week laten behandelen in het ziekenhuis, maar is daarna teruggekeerd naar Jarikaba.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer