Argentijn was meest populair na Ratzinger
VATICAANSTAD - De Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio heeft het Joseph Ratzinger lastig gemaakt op het conclaaf van afgelopen april, waarbij de Duitser tot paus werd gekozen. Bij de voorlaatste stemming kreeg de Argentijn meer dan eenderde van de stemmen.
Dat blijkt uit een reconstructie in een Italiaans tijdschrift op basis van een dagboek van een anonieme kardinaal, dat bijgehouden is tijdens het conclaaf.Ratzinger werd na een zeer kort conclaaf van vier stemronden gekozen als opvolger van Johannes Paulus II. De snelheid van de keuze leek op haast unanieme voorkeur voor de Duitse kardinaal te duiden. Uit een artikel in het Italiaanse geopolitieke tijdschrift ”Limes”, dat vrijdag verschenen is, blijkt dat Ratzinger weliswaar vanaf de eerste stemronde de meeste stemmen achter zich kreeg, maar dat de voorkeur voor Bergoglio met de stemming steeg. Bij de derde ronde kreeg de Argentijn 40 kardinalen achter zich, één had de voorkeur voor de Colombiaan Castrillon en 72 mannen stemden op Ratzinger. Waarschijnlijk liet Bergoglio op dat punt zijn kandidatuur schieten, niet omdat hij te weinig stemmen had, maar juist omdat zijn blok aan stemmen zou kunnen leiden tot een patstelling. Een tweederde meerderheid is nodig om paus te worden.
De voorkeur van veel kardinalen voor Bergoglio is verrassend. Aangenomen werd dat de ”runner up” een Italiaan was, zoals kardinaal Martini of Tettamanzi. Bergoglio heeft Italiaanse voorouders, zijn ouders emigreerden in de jaren ’30 van de vorige eeuw vanuit Piemonte naar Argentinië. De populariteit van Jorge Mario Bergoglio (68) ligt mogelijk in het feit dat hij niet voor vette krantenkoppen zorgt, maar in stilte zijn weg gaat. De aartsbisschop van Buenos Aires woont in een eenvoudig appartement, reist bij voorkeur met het openbaar vervoer en draagt zelden het kardinaalsrood. Toen hij in 2001 kardinaal werd gemaakt, maande hij parochianen die dat feit met hem in Rome wilden vieren, thuis te blijven en het uitgespaarde geld aan de armen te geven. Hij geeft zelden interviews.
Dogmatisch wijkt Bergoglio niet af van de lijn van Benedictus XVI. In de pastorale praktijk geeft hij blijk een groot hart te hebben.
Bergoglio werd opgeleid tot technisch chemicus, later studeerde hij theologie. Vier dagen voor zijn 33-jarige verjaardag werd hij als jezuïet tot priester gewijd. Tijdens de Argentijnse dictatuur (1976-1983) was Bergoglio enkele jaren ordeprovinciaal van de jezuïeten. In stilte verzette hij zich tegen de junta. In 2000 initieerde hij een ”mea culpa” van het Argentijnse episcopaat, dat zich gedurende de dictatuur gedeeltelijk had gecompromitteerd.
Als de reconstructie klopt, is de uitslag van het volgende conclaaf -mits dat niet te lang op zich laat wachten- minder moeilijk te voorspellen. Bergoglio zou de eerste Zuid-Amerikaanse paus in de geschiedenis worden. En het zou voor het eerst zijn dat een jezuïet het voor het zeggen zou krijgen.