Boekje ”Wij” moet jonge burgers boeien
Sinds Prinsjesdag krijgen alle jongeren die in de jubileumperiode van koningin Beatrix achttien worden en bij de eerstkomende gemeenteraadsverkiezingen mogen gaan stemmen, het boek ”Wij” in de brievenbus. Dat is een cadeautje van het Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum.
De titel is op het eerste gezicht wat merkwaardig. Wij? Maar al snel wordt duidelijk dat die is afgeleid van het majesteitsmeervoud ofwel de pluralis majestatis. Deze wijvorm gebruikt de Koningin in officiële stukken. Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden. Dat is niet iets nieuws, aldus ”Wij”, want de Romeinse keizers begonnen hun wetteksten 2000 jaar geleden al zo.”Wij” is een gemakkelijk leesbaar boekje geworden dat handelt met name over onze democratie, het koningschap en het Nederlanderschap. De bedoeling van deze publicatie is dat zij een bijdrage levert aan de verdieping van de kennis over ons staatsbestel. Er wordt antwoord gegeven op vragen zoals: Waarom leest de Koningin op Prinsjesdag de Troonrede voor die ze niet zelf heeft geschreven? Waarom is de minister-president voor haar uitspraken verantwoordelijk? Waarom ondertekent zij wetten en waarom heeft zij een wekelijks gesprek met de minister-president? Waarom wordt er rechtgesproken in naam van de Koningin? Waar komt de naam Commissaris van de Koningin vandaan, wat heeft deze bestuurder met de Koningin te maken? Hoe is ons volkslied, het Wilhelmus, ontstaan en waar komt onze vlag vandaan?
Het boekje gaat niet alleen over de Koningin, het gaat over ons allemaal, aldus de voorzitter van het Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum, mr. Yvonne Timmerman-Buck. Zij hoopt dat de jonge burgers geboeid zullen raken door het land „dat we samen zijn.” Want hoe is onze samenleving geregeld en waarom is dat zo gekomen? Welke rol speelde Willem van Oranje? Weten we wel dat in 1958 driekwart van de Nederlandse bevolking was aangesloten bij een kerk en dat tegenwoordig nog maar zo’n 20 procent geregeld een kerkdienst bezoekt? Exemplaren van het boekje, dat is verzorgd door Tirion Uitgevers in Baarn, zullen ook worden verkocht bij Bruna en op postkantoren voor 4,95 euro.
Ontwerpen
Van ontwerpen voor de gulden tot een nieuw tapijt in het Koninklijk Paleis in Amsterdam: bij de vormgevingsopdrachten van het Koninklijk Huis is koningin Beatrix meestal direct of indirect betrokken geweest. De vorstin heeft een grote belangstelling voor vormgeving, zo blijkt uit een andere uitgave dan ”Wij”, namelijk ”De vorm van het koningschap. 25 jaar ontwerpen voor Beatrix”.
Het boek van het vormgevingsinstituut Premsela belicht de koninklijke producten, diensten en gebouwen vanuit het perspectief van de Oranjes als opdrachtgever en vanuit het perspectief van degenen die de opdracht uitvoerden. Premsela vond het tijd voor een publicatie over de vormgeving rond de monarchie naar aanleiding van het 25-jarig regeringsjubileum van de Koningin.
Uit interviews met ontwerpers blijkt de betrokkenheid van de vorstin. Bij de oprichting van het Prins Claus Fonds in 1996 werd grafisch ontwerpster Irma Boom benaderd om een logo te bedenken. Claus legde de resultaten aan zijn vrouw voor. Al vroeg in het proces maakte de Koningin duidelijk dat een afbeelding van de kroon in het logo niet mocht ontbreken. Die kroon moest bovendien een vaste positie krijgen, linksboven, vond de Koningin.
Beatrix volgde nauwgezet de ontwerpen voor de postzegels en de munten. Samira Ben Laloua kreeg de opdracht postzegels te ontwerpen voor het 25-jarig regeringsjubileum. Direct contact met het hof of de Koningin had zij niet. De invloed bleek toen zij de ontwerpen voorlegde aan het Kabinet der Koningin. Zij kreeg onder meer het verzoek alsnog een beeld van de Troonrede in de serie op te nemen, waarbij als voorwaarde gold dat de papieren waaruit de vorstin voorleest, zichtbaar moesten zijn.
Met de ontwerpen voor de gedigitaliseerde portretten op postzegels en de abstracte en industrieel aandoende portretten op de gulden liet Beatrix zien dat ze waarde hecht aan eigenzinnige interpretaties, stelt directeur D. Kuilman van Premsela. „De risico’s die ze daarbij neemt, worden beheerst door de juiste keuze voor ontwerpers”, aldus Kuilman in het boek. „Door de combinatie van visie, smaak en zorgvuldigheid heeft Beatrix bijgedragen aan de brede acceptatie van moderne vormgeving door publiek en opdrachtgevers.”
Agenda
De minister-president van Roemenië, Calin Popescu Tariceanu, brengt maandag 26 en dinsdag 27 september een bezoek aan Nederland. De minister-president wordt op Paleis Huis ten Bosch in audiëntie ontvangen door koningin Beatrix.
Prins Willem-Alexander brengt dinsdag 27 en woensdag 28 september een werkbezoek aan Tunesië. Het bezoek van de prins is gericht op het waterbeheer in Tunesië en Afrika.
Prinses Máxima bestelt dinsdagmiddag 27 september de eerste nieuwe kinderpostzegels. Twee kinderen bellen op deze dag aan bij Paleis Noordeinde in Den Haag. Deze eerste bestelling is de officiële start van de landelijke Kinderpostzegelactie 2005.
Koningin Beatrix brengt in het kader van haar 25-jarig regeringsjubileum dinsdagmiddag 27 september een bezoek aan de provincie Flevoland.
Hare Majesteit en premier Balkenende wonen donderdagochtend 29 september in de Martinikerk te Groningen de opening bij van het congres ”De Nederlandse constitutionele monarchie in een veranderend Europa”. De bijeenkomst wordt georganiseerd in het kader van het zilveren regeringsjubileum van de Koningin.