„Invasie Irak grotere ramp dan Vietnam”
BAGDAD - De invasie in Irak is uitgelopen op een grotere catastrofe dan de oorlog in Vietnam en de Britse premier Tony Blair had al lang moeten zijn afgetreden omdat hij het Lagerhuis valse informatie heeft geleverd om de invasie te rechtvaardigen.
Dat heeft de Britse oud-minister van buitenlandse zaken Malcolm Rifkind woensdag gezegd. „We zijn erin gestapt, hebben een oorlog gecreëerd die er anders niet zou zijn geweest en nu blijkt er een volledig politiek vacuüm te zijn ontstaan”, zei Rifkind, die van 1995 tot 1997 minister was in het Conservatieve kabinet van John Major, in een interview met de BBC.Volgens Rifkind had premier Blair moeten aftreden op het moment dat duidelijk was dat de door hem geleverde inlichtingen over Iraakse massavernietigingswapens onjuist bleken. „Geen premier die een oorlog is ingegaan op valse voorwendselen -of hij er nu zelf in geloofde of niet- zou mogen blijven zitten als duidelijk is geworden dat het de grootste ramp in het buitenlands beleid is die dit land is overkomen sinds de Tweede Wereldoorlog”, zei hij.
Rifkind is in de race om leider te worden van de Conservatieve Partij. Hij zei overigens geen voorstander te zijn van een snelle terugtrekking van de Britse troepen uit Irak. „Juist omdat we in de eerste plaats geen morele autoriteit hebben om daar te zijn, mogen we niet zomaar stoppen en wegrennen. Dat zou het Iraakse volk nog meer doen lijden”, aldus Rifkind.
Het Iraakse parlement heeft in augustus vrijwel onopgemerkt Saddam Hussein het recht ontnomen zichzelf te verdedigen, als hij dat zou willen. Dit heeft de Los Angeles Times woensdag gemeld op gezag van documenten waarin de Amerikaanse krant inzage heeft gehad.
Deskundigen op het gebied van het internationaal strafrecht, onder wie prof. Scharf van de universiteit van Cleveland, hebben het over een „positieve ontwikkeling”, omdat zo wordt voorkomen dat Saddam van zijn proces een „tribune voor zijn propaganda” zou kunnen maken, zoals Slobodan Milosevic voor het Joegoslavië-tribunaal.
Maar volgens Richard Dicker van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) is de maatregel „als het met een moker jacht maken op een vlieg.” Het zou aan de rechters zijn geweest om tijdens het proces erop aan te dringen dat de verdachte niet afdwaalt van de tenlastelegging.
Het proces tegen Saddam zal naar verwachting op 19 oktober beginnen. De Amerikaanse bezettingsmacht richtte daarvoor een Iraaks speciaal tribunaal op. Die term deed het Iraakse parlement te veel denken aan de speciale tribunalen die onder de Saddam-dictatuur zijn opgezet om leden van de oppositie te vervolgen. Het Iraakse parlement heeft de naam daarom gewijzigd in Iraaks hoog strafgerechtshof, schreef de Los Angeles Times woensdag.
Iraakse opstandelingen zijn geïnfiltreerd in de politiekorpsen en legereenheden in grote delen van Irak. Dat heeft de Iraakse nationale veiligheidsadviseur Mouwafak al-Rubaie dinsdag erkend in een interview met de BBC-radio. Al-Rubaie zei niet te weten hoeveel opstandelingen zijn doorgedrongen tot de Iraakse politiekorpsen, maar hij bevestigde dat onder de strijders in ieder geval ook terroristen zijn.
De infiltratie van de politie door opstandelingen kwam maandag duidelijk aan het licht toen twee Britse geheim agenten door Britse militairen in Basra bevrijd moesten worden uit handen van een lokale sjiitische militie. De agenten waren eerder op de dag gearresteerd door de Iraakse politie, maar die bleek ze te hebben overgedragen aan leden van het Al-Mahdi-leger van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr.