Binnenland

Links: Lage inkomens ontzien

De linkse oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP willen met uiteenlopende maatregelen de lagere inkomens tegemoetkomen. PvdA-leider Bos vindt het „niet te verkopen” dat gezinnen met tweemaal modaal volgend jaar ruim 5 procent in de plus komen.

Redactie politiek
20 September 2005 11:05Gewijzigd op 14 November 2020 02:58

Het kabinet belooft wel dat iedereen er volgend jaar op vooruitgaat, maar volgens Bos moffelt het kabinet het slechte nieuws weg. Zo lijkt het volgens Bos of de minima er door de kabinetsplannen een klein beetje op vooruitgaan, maar „voor het gemak” vergeet het kabinet erbij te vertellen dat de huursubsidie omlaaggaat en dat de laagste inkomens niet profiteren van de afschaffing van de onroerendezaakbelasting (ozb).

In een reactie op de Miljoenennota 2006 zegt Bos te hebben verwacht dat het kabinet met de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in het verschiet „met geld zou gaan strooien.” Dat daarvoor financiële ruimte is, komt volgens hem overigens niet door het hervormingsbeleid, maar door factoren als de lage rentestand.

De PvdA heeft zaterdag een tegenbegroting gepresenteerd. Bos heeft niet de illusie dat de coalitie de PvdA-voorstellen massaal overneemt. Wel hoopt hij op steun van fractievoorzitter Verhagen van het CDA voor zijn plan om de bevolking extra te compenseren voor de hoge olie- en energiekosten. Ook Verhagen heeft daar vorige week voor gepleit.

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Halsema schetst de Miljoenennota een beeld van zeven plagen die de Nederlandse economie troffen, zoals de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten, de oorlog in Irak en de hoge olieprijs. Daarmee camoufleert het kabinet in haar ogen fouten als de „doorgeslagen” bezuinigingen. Die hebben er bovendien toe geleid dat de koopkracht van zwakkeren in de samenleving een extra tik heeft gekregen, aldus GroenLinks. „Nu 2006 financiële ruimte biedt, dient de topprioriteit te liggen bij koopkrachthulp aan de meest behoeftige, maar dit kabinet laat de zilvervloot varen voor de bovenmodale kostwinner en de rijkere oudere”, zegt Halsema.

In de alternatieve begroting van de SP voor 2006 ligt het accent op extra investeren in zorg, onderwijs en sociale voorzieningen. Ook wordt de koopkracht voor minima versterkt en is er gericht lastenverlichting ingeboekt voor startende ondernemers en het kleinbedrijf. Fractievoorzitter Marijnissen: „In plaats van zoethoudertjes heeft het land peper en zout nodig.”

Coalitiepartij CDA is tevreden over de kabinetsplannen voor volgend jaar en de wijze waarop door structurele hervormingen in onder meer zorg en sociale zekerheid Nederland „klaargestoomd” wordt voor de toekomst. Halverwege de kabinetsperiode constateert fractievoorzitter Verhagen dat Nederland een stuk beter door de economische recessie is gekomen dan andere landen.

Wel wil hij dat er nog gekeken wordt naar de financiële gevolgen voor studenten met een kleine bijbaan. Die dreigen er flink op achteruit te gaan. Ook gezinnen zouden volgens het CDA nog een extra duwtje in de rug moeten krijgen. Om die reden wil Verhagen de kinderkorting, een fiscale tegemoetkoming, met 90 euro verhogen.

„De motor draait weer”, constateert VVD-aanvoerder Van Aartsen tevreden. Het kabinet moet nog wel een groot aantal „afschuwelijke regels” voor bedrijven afschaffen, veel meer dan tot nog toe.

Het belangrijkste nieuws uit de begrotingsstukken is voor Van Aartsen dat de economische groei in Nederland toeneemt. „Nederland is weer aan het werken en de investeringsbereidheid neemt toe. Precies zoals het kabinet het zich had voorgenomen.”

Hij wil net als het CDA dat de burger op de een of andere manier gecompenseerd wordt als de energieprijzen blijven stijgen. Maar dat kan alleen als het kabinet ook daadwerkelijk meer inkomsten krijgt uit hogere aardgasbaten, meent Van Aartsen.

D66-leider Dittrich is vooral ingenomen met de investeringen in milieu, natuur en duurzame energie. Hij wil onder meer extra geld voor onderwijs. „Verwacht wordt dat er vanaf 2007 een tekort aan leraren zal zijn. D66 wil mensen die nu afstuderen als leraar, aantrekken en ”boventallig” inzetten. Zij zijn dan goed ingewerkt als het tekort daar is.”

De LPF wil dat het ”kwartje van Kok” in de benzineaccijns worden geschrapt. De partij wil de belastingvrije kilometervergoeding voor werknemers die hun auto voor hun werk gebruiken verhogen van 18 naar 22 cent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer