Economie

Banengroei voor FNV belangrijker dan hogere lonen

De FNV wil volgend jaar vooral inzetten op meer banen in Nederland. Met een looneis van maximaal 1,5 procent zet de grootste vakcentrale niet sterk in op een hoger salaris voor iedereen. Collega–vakcentrale CNV hecht meer belang aan een loonstijging.

ANP
19 September 2005 20:23Gewijzigd op 14 November 2020 02:58

„Je kunt best de handen op elkaar krijgen met een hoge looneis. Je moet dat niet willen als je ziet hoe hoog de werkloosheid is", aldus CAO–coördinator Wilna Wind. De FNV wil dat het kabinet samen met de vakbeweging zich gaat inzetten om banen te creëren. Lage loonkosten voor bedrijven zijn daarbij essentieel.

Verder kijkt de vakcentrale naar de aangesloten FNV–bonden. Zij moeten zich hardmaken voor het aantal banen in een sector of binnen een bedrijf. De vakbonden gaan hiervoor „meerjarenplannen" opstellen.

Ook voor het CNV staat de werkgelegenheid hoog op het verlanglijstje. Toch kijkt de christelijke vakcentrale nadrukkelijk ook naar het geld. Het CNV gaat in de CAO–onderhandelingen volgend jaar een loonsverhoging van 1,5 tot 2 procent eisen. „Deze loonvraag is nodig om de koopkracht te verbeteren, maar ook om het vertrouwen van mensen te herstellen", zegt CAO–coördinator R. van Splunder.

Het verschil tussen de FNV en het CNV blijkt vooral uit hun eis voor de totale loonruimte, dat wil zeggen de looneis inclusief verbeteringen voor andere zaken als kinderopvang, scholing en de ziektekosten. In totaal wil de FNV een stijging van 3 procent realiseren, terwijl het CNV op een verhoging van 3,75 procent zit.

De werkgeversorganisatie VNO–NCW noemt de looneisen van de FNV en het CNV riskant voor de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven ten opzichte van het goedkopere buitenland. MKB Nederland vindt dat de algemene looneisen van de vakcentrales „toch echt niet meer van deze tijd zijn". Het wijst erop dat het herstel van de economie niet overal gelijk opgaat.

Met de relatief lage looneis in het achterhoofd wil de FNV er zeker van zijn dat werknemers er niet op achteruit gaan door hogere kosten van hun verzekering tegen ziektekosten. Op 1 januari voert het kabinet een nieuw ziektekostenstelsel in en volgens de FNV dreigen werknemers daardoor hogere premies te moeten betalen.

„Wij eisen dat het kabinet de inkomenseffecten van het nieuwe zorgstelsel volledig compenseert", stelt Wind. FNV–voorzitter Agnes Jongerius wil hierover voor het einde van volgende maand afspraken maken met het kabinet. Zij laat in het midden of de vakcentrale met hogere looneisen komt als het kabinet niet over de brug komt.

Van Splunder wijst ook op de gevolgen in de portemonnee van werknemers van de hoge olieprijzen. Volgens hem neemt „de druk op de CAO–onderhandelingen af als er van tevoren in het parlement al afspraken zijn gemaakt over zaken als een hogere kilometervergoeding en compensatie voor hoge energieprijzen".

Naast de looneis van 1,5 procent wil de FNV dat werkgevers meer stageplekken en leerwerkplaatsen beschikbaar gaan stellen voor schoolgaande jongeren. De vakcentrale wil er tevens voor zorgen dat werkgevers zich beter gaan houden aan afspraken in CAO’s. De FNV noemt afspraken te vaak „een dode letter". Een campagne moet daar verandering in brengen.

Volgens Wind ontduiken vooral sectoren met veel kleine bedrijven de CAO, zoals de horeca. Zo worden salarisverhogingen vaak niet uitbetaald of krijgen werknemers niet de afgesproken scholing. Maar de FNV steekt de hand ook in eigen boezem. De vakcentrale gaat bekijken of afspraken uit het verleden niet te ingewikkeld zijn opgeschreven en wel praktisch uitvoerbaar zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer