Getuige tegen Milosevic blijft dagenlang zwijgen
In het Milosevic-proces is dinsdag voor het eerst een getuige schuldig bevonden aan ”minachting van het tribunaal”. Daarvoor kunnen de rechters van het Joegoslavië-tribunaal later een celstraf of een boete opleggen. De getuige is bang anderen in gevaar te brengen als hij praat, en is bereid de gevangenis in te gaan.
Getuige K12, wiens naam om veiligheidsredenen geheim wordt gehouden, weigerde voor de tweede achtereenvolgende dag te antwoorden op de vragen van VN-aanklager Geoffrey Nice. Maandag was het getuigenis van K12 al afgebroken toen de man weigerde te antwoorden. Nice zou daarop een gesprek hebben met K12 en hem een andere keer opnieuw oproepen.
Maar dinsdag ging het weer mis. „Ik heb genoeg van deze psychologische bewerking die al twee dagen duurt”, zei de Servisch sprekende man. „Laat mij met rust.” Voorzittend rechter May greep in en herinnerde K12 eraan dat hij is gedagvaard en heeft beloofd de waarheid te zeggen. Wie willens en wetens de rechtsgang dwarsboomt, kan schuldig worden bevonden aan minachting van het tribunaal, aldus de Britse voorzitter. K12 bleef recalcitrant: „Doe mij toch in de gevangenis. Ik heb nu meer problemen dan in de gevangenis.” Maandag had K12 verteld dat zijn getuigenis anderen, zoals familieleden, in gevaar bracht.
Volgens Servische toehoorders sprak de man hevig geëmotioneerd. Een paar keer was zijn gezucht te horen van achter het scherm dat hem voor de ogen van het publiek verborg. Over zijn identiteit is niets bekend, behalve dat hij Servisch spreekt en ooit bij het leger als chauffeur heeft gewerkt. Er wordt in de wandelgangen van het VN-hof in Den Haag druk gespeculeerd wie K12 is.
In een schriftelijke toelichting op de te verwachten bewijsvoering die de aanklagers voor het proces moesten indienen, wordt K12 genoemd in verband met het verbergen van de lijken van de Kosovo-Albanese slachtoffers. Een van de hypotheses is dat hij een van de vrachtwagens heeft bestuurd waarmee de Serviërs lijken van Kosovo-Albanezen uit Kosovo weghaalden. Op die manier werden sporen van massamoorden weggemoffeld voordat de NAVO in juni 1999 Kosovo binnentrok.
Milosevic protesteerde tegen het feit dat hij geen gelegenheid kreeg tot een kruisverhoor. „K12 heeft immers gezegd dat hij twee dagen is bewerkt”, aldus de ex-president. Hij wilde nagaan of niet op een illegale manier is geprobeerd onder dwang een getuigenis af te persen.
De rechters bevonden K12 schuldig aan minachting van het tribunaal en gelastten vervolging door het Bureau van de Hoofdaanklaagster. K12 kan van de griffie een advocaat toegewezen krijgen. De maximumstraf voor minachting van het tribunaal is zeven jaar cel en/of een boete van 100.000 euro. Het is de eerste keer dat het tribunaal een procedure wegens minachting van het hof tegen een getuige begint.