Buitenland

Positie Libanese president Lahoud lijkt onhoudbaar

Arthur Blok
19 September 2005 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 02:58

BEIROET - In een christelijke wijk van de Libanese hoofdstad Beiroet heeft zich vrijdagavond opnieuw een krachtige bomexplosie voorgedaan. Er vielen zeker 1 dode en 23 gewonden. De bom komt op een zeer delicaat moment, net toen de Libanese president Emile Lahoud op de VN-top in New York bezig was met een charmeoffensief. Collega-politici op het thuisfront vluchten het land uit. Niemand voelt zich meer veilig en de positie van Lahoud lijkt onhoudbaar.plattekst (u15,1,0(Parlementslid Bahia al-Hariri -de zus van de vermoorde oud premier Rafiq- ontving vorige week een dreigbrief met daarin de verklaring dat zij samen met nog een paar andere politici hoog op een zogenaamde hitlist van al-Qaida zou staan. De recente ontwikkelingen rondom het onderzoek naar de moord op broer Rafiq zouden hiervan de oorzaak zijn.

Politieke kopstukken van de anti-Syrische coalitie zijn in de afgelopen weken Libanon uitgevlucht. Leden van de socialistische partij van Druzenleider Jumblatt, de soennitische moslimpartij van Saad al-Hariri en een aantal prominenten uit de rechts-christelijke partij van de onlangs vrijgelaten Samir Geagea worden allemaal met de dood bedreigd. En zijn voor onbepaalde tijd vertrokken.

Ondertussen houdt de zoon van de vermoorde Hariri, Saad, president Lahoud verantwoordelijk voor de moord op zijn vader. Op de VN-top, vorige week in New York, opende hij de aanval op president Lahoud, die al maandenlang onder vuur ligt. Hij wordt rechtstreeks in verband gebracht met de moord op zijn politieke aartsrivaal. Dat zou blijken uit delicate informatie die uit het onderzoek van een speciale VN-commissie naar buiten was gedruppeld.

Dat onderzoek, onder leiding van de Duitse openbare aanklager Detlev Mehlis, zou op 16 september worden gepresenteerd maar wordt nu veertig dagen uitgesteld. Wat alleen maar voor nog meer wantrouwen tegen de president heeft gezorgd.

Alle pilaren van Lahouds regime zitten op dit moment achter de tralies. Het hoofd van zijn presidentiële garde, het hoofd van de binnenlandse veiligheid en de chef van de politie lijken er tot hun nek toe in te zitten. Ook de voormalig openbare aanklager en de hoofdredacteur van een nationaal dagblad moeten zich binnenkort voor de commissie verantwoorden.

De meerderheid van het parlement lijkt het erover eens dat Lahoud moet opstappen. Ook al is hij door Mehlis (nog) niet als directe schuldige aangewezen. In de afgelopen week maakte Lahoud de grote fout pal achter de gearresteerde officieren te blijven staan.

Ook andere geruchten lijken in zijn nadeel te werken. Zo zijn er verklaringen waarin het hoofd van de presidentiële garde -een persoonlijke vriend van Lahoud- wordt beschuldigd van het vernietigen van bewijsmateriaal in de dagen na de aanslag.

Uit het VN-onderzoek lekte ook dat het beveiligingsbedrijf van Lahouds schoonzoon verantwoordelijk is voor de beveiliging van het Phoenicia Intercontinental-hotel. Hariri’s konvooi werd op zijn dagelijkse route naar huis op de stoep van dit hotel opgeblazen.

Een aantal Syrische generaals en topfunctionarissen -onder wie de broer van de Syrische president Bashar al-Assad- zijn nu aan de beurt voor ondervraging. Ook werd kort voor het weekend het bankgeheim van negen Syrische en Libanese prominenten opgeschort.

Sinds de moord op Hariri op 14 februari lijkt Libanon weer terug bij af te zijn. Maar liefst dertien bomaanslagen in een periode van een halfjaar hebben ervoor gezorgd dat het vertrouwen van de Libanezen in het veiligheidsapparaat totaal is verdwenen.

Het vermoorden van Hariri was de druppel die ervoor zorgde dat de Syriërs de bezetting van bijna drie decennia hals over kop moesten beëindigen. Na de parlementsverkiezingen in mei en juni was er voor het eerst in de geschiedenis van het land sprake van samenwerking in het parlement tussen de verschillende sekten.

Nu een aantal kopstukken van deze anti-Syrische coalitie met de dood wordt bedreigd, lijkt het Libanese parlement steeds eensgezinder over het lot van de president. Het wachten is alleen op het definitieve oordeel van Mehlis, wat nu voor 25 oktober op de rol staat.

Damascus lijkt eieren voor zijn geld te hebben gekozen, want begin deze maand werd schoorvoetend ingestemd om met het VN-onderzoeksteam mee te werken. Ook de dreigende taal vanuit Washington aan de vooravond van het zestigjarige VN-jubileum is als een bom ingeslagen in Damascus. Bij de receptie op het Witte huis dit weekeinde waren alle Libanese politici uitgenodigd behalve Lahoud en de Syrische president Bashar al-Assad.

Nu het uur van de waarheid ook voor Syrië lijkt te zijn aangebroken, wordt er achter de coulissen bij de VN druk gediscussieerd over hoe -en waar- de verdachten moeten worden berecht. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag is geopperd en lijkt vooralsnog de beste optie. Zeker omdat Nederland in het verleden heeft bewezen dergelijk zware zaken aan te kunnen. Als dit daadwerkelijk gebeurt, zal het wel in samenwerking moeten met Libanese en Syrische juristen. Alleen dan kan de waarheid boven tafel worden gehaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer