Zegenen homorelatie schokt GB
Het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond (GB) is „geschokt" over de voorstellen waarover de triosynode moet besluiten bij de behandeling in tweede lezing van vier ordinanties die bij de conceptkerkorde van de toekomstige verenigde kerk horen. Dat geldt vooral de voorstellen in de ordinantie over het huwelijk. Daarin wordt de mogelijkheid gegeven andere levensverbintenissen dan het huwelijk te zegenen. „Ze dreigen ons een grens over te brengen die wij niet kunnen passeren."
Het hoofdbestuur schrijft dit in een brief aan kerkenraden en besturen van evangelisaties. Het bestuur roept ertoe op zondag de komende synodevergadering aan de Heere op te dragen in het gebed, om te bidden voor allen die verantwoordelijkheid dragen en om te vragen of Hij met Zijn Geest aanwezig zal zijn bij de vergadering. „Opdat het Woord heerschappij zal hebben. Daar ligt ook nu onze enige hoop." De bedoelde synodevergadering heeft volgende week donderdag, vrijdag en zaterdag plaats.
Dan moet de synodevergadering van de drie Samen op Weg-kerken niet alleen een besluit nemen over het ontslag van 150 personeelsleden, maar zij stelt dan ook de definitieve versie vast van de ordinanties 1, 5, 6 en 7. Deze gaan over het belijden van de kerk, de eredienst, de bediening van de heilige doop en de viering van het heilig avondmaal.
Over de voorstellen die op tafel liggen, is het hoofdbestuur van de GB „zeer verontrust." „Het primaat van de kinderdoop dreigt te worden afgeschaft en de mogelijkheid dreigt te worden geschapen deel te nemen aan het avondmaal zonder dat openbare belijdenis van het geloof is gedaan."
Het hoofdbestuur geeft aan vooral geschokt te zijn over de voorstellen rond de zegening van andere levensverbintenissen dan het huwelijk. „Het kan niet dat een kerk zegent wat God in Zijn Woord verbiedt, dat de kerk een vrijheidsbeginsel voorstaat dat ver afstaat van een bijbels genormeerde vrijheid en dat de kerk op het punt staat in deze kwestie te breken met de op het Woord gebaseerde traditie van de kerk der eeuwen."
Onder grote druk
De bestuursleden hebben begin september al aan het moderamen van de hervormde synode geschreven dat zij door de voorstellen „in gewetensnood en grote spanning" verkeren. Ze hebben verder aangegeven dat ook hervormd-gereformeerde kerkenraadsleden in het pastoraat aangrijpende contacten met homofiele gemeenteleden hebben, die worstelen met hun geaardheid en met de wil van de Heere met hun leven. „Daar mag geen misverstand over zijn. Maar juist zij die in hun onthouding –hoe zwaar dit kruis ook is– willen leven, voelen zich door de nu gedane voorstellen door de kerk volstrekt in de steek gelaten."
Een delegatie van het hoofdbestuur heeft op 30 oktober in een persoonlijke ontmoeting met de leden van het moderamen een toelichting op de brief gegeven. „Onze grote verlegenheid vanwege deze voorstellen is opnieuw benoemd. De hervormde kerkorde spreekt over het huwelijk als een inzetting Gods, die heilig gehouden zal worden. Als het huwelijk echter niet meer in de grondleggende artikelen van de kerkorde wordt genoemd, achten we ons gebonden aan datgene wat de Heidelbergse Catechismus en de Augsburgse Confessie erover belijden. Daarmee zijn de nu voorliggende voorstellen in ordinantie 5 in strijd. Ze dreigen ons een grens over te brengen, die wij niet kunnen passeren, zo hebben wij ons moderamen gezegd. De kerk als geloofsgemeenschap staat onder grote druk. Wij hebben haar op haar belijdenis aangesproken, daarbij erkennend dat wij deel van haar uitmaken, ook in haar zonden. Dat brengt ons tot verootmoediging en gebed voor de kerk in deze crisistijd. De eenwording van de kerken mag zich op deze wijze niet volvoeren."
Amersfoort
Dit optreden richting het hervormde moderamen ziet het hoofdbestuur als gevolg van de positie die het op de kerkenradendag in Amersfoort in 1996 verwoordde. (Toen sprak het hoofdbestuur uit: We blijven op onze post. – red.). „Levend uit de Schrift, in hartelijke verbondenheid aan het belijden van de kerk, mogen we geen ruimte geven aan wat de Heere ons verbiedt. De nu voorliggende voorstellen van de werkgroep kerkorde zijn “een onmogelijke mogelijkheid”. Nochtans geloven wij dat God regeert. Hij is de Koning van de kerk, die van Zijn onderdanen gehoorzaamheid vraagt. Op de barmhartigheid van deze Koning is de kerk aangewezen. Tot deze God roepen wij om ontferming, om uitredding."