Economie

Besparing nieuwe WW 350 mln. euro

De hervorming van de Werkloosheidswet (WW) leidt tot een totale besparing van 350 miljoen euro. De overheid geeft tot 2011 ruim 250 miljoen minder uit en werkgevers besparen structureel bijna 100 miljoen.

Redactie politiek
16 September 2005 20:58Gewijzigd op 14 November 2020 02:57

Dat heeft minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid becijferd. Vrijdag is het kabinet akkoord gegaan met zijn voorstel om de WW te hervormen. Het voorstel komt in grote lijnen overeen met het advies dat werkgevers en werknemers in SER-verband gaven.

De nieuwe WW betekent een versobering ten opzichte van de huidige situatie. Een WW-uitkering duurt straks maximaal drie jaar en twee maanden. Nu krijgen werklozen maximaal vijf jaar een WW-uitkering.

Om voor een uitkering in aanmerking te komen, moeten werknemers ook langer aan het arbeidsproces hebben deelgenomen, namelijk minimaal 26 van de laatste 36 weken. Op dit moment is dat nog 26 van de 39 weken. Deze aanscherping moet 1 april volgend jaar al ingaan. De overige vernieuwingen treden op 1 oktober volgend jaar in werking.

In ruil voor de versoberingen krijgen werklozen in de eerste twee maanden een hogere uitkering, namelijk 75 procent van het laatstverdiende loon. Na deze twee maanden gaat de uitkering terug naar het huidige niveau van 70 procent.

Verder heeft het kabinet besloten het ontslagrecht te wijzigen. De Geus wil af van het principe dat degenen die het laatst zijn binnengekomen bij reorganisaties het eerst het veld moeten ruimen. Het zogeheten afspiegelingsbeginsel zal leidend moeten zijn. Kern daarvan is dat ontslagen worden gespreid over alle leeftijdscategorieën in een bedrijf. Sociale partners krijgen de mogelijkheid om bij CAO-onderhandelingen andere ontslagcriteria overeen te komen.

Met de hervorming van de WW wil het kabinet ook de rechterlijke macht ontlasten. Er komt een soepeler toets of werkloosheid de werknemer is aan te rekenen of niet. Als dat niet zo is, hoeft de werknemer niet naar de kantonrechter te stappen om er zeker van te zijn dat hij een uitkering krijgt. Dat gebeurt nu wel. Volgens vice-premier Zalm, die vrijdag na afloop van het kabinetsberaad een korte toelichting op de herziene WW gaf, hoeven werknemers in het geval dat ze ontslag krijgen vanwege bedrijfseconomische omstandigheden, niet meer naar de rechter. Een uitkering zal alleen worden geweigerd als een werknemer door eigen schuld op staande voet is ontslagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer