Binnenland

Jongeren leven minder zorgeloos

Jongeren leiden een minder zorgeloos leven dan voorheen. De recessie en de gevolgen in de samenleving van de moord op Theo van Gogh hebben invloed op hun bestaan.

Binnenlandredactie
16 September 2005 09:36Gewijzigd op 14 November 2020 02:57

Dat concludeert het bureau Qrius uit een onderzoek onder 3975 Nederlandse jongeren van 6 tot 29 jaar dat donderdag verscheen.

Uit het rapport blijkt dat het vanwege de huidige recessie voor jongeren lastiger is om een bijbaantje te vinden en na het afronden van een opleiding een goede baan te krijgen. Ook staan banen waar middelbare scholieren veelal in terechtkomen, zoals het werken in supermarkten, horecabedrijven en het bezorgen van kranten, onder druk.

Volgens het onderzoek is het daarom niet verwonderlijk dat de inkomsten van jongeren zijn teruggelopen. Toch blijkt het grootste gedeelte van de jeugd daar niet mee te zitten; zij passen hun bestedingspatroon hieraan aan.

Sommige groepen jongeren, zoals studenten, hebben moeite om rond te komen. Hun inkomsten nemen af, terwijl het levensonderhoud duurder wordt. Vooral voor de huur van een kamer moeten ze flink in de buidel tasten.

Qrius heeft dit jaar voor het eerst gekeken naar de schulden van jongeren. Van de jongeren tussen de 12 en 14 jaar heeft 7 procent schulden, bij 15-19 jaar is dat 15 procent, bij 20-24 jaar 34 procent en in de leeftijdsgroep 25-29 jaar zelfs 44 procent. Een groot deel hiervan betreft echter een lening bij de bank voor een studie. Bij de ouderen gaat het vaak om een hypotheek. Volgens Qrius heeft slechts een kleine groep structureel geldproblemen.

Uit het rapport komt naar voren dat jongeren zich actief bezighouden met actuele maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de dreiging van het terrorisme na de moord op Theo van Gogh in december 2004. De moord riep spanningen op tussen bevolkingsgroepen, waar relatief veel jongeren uit grote steden bij betrokken waren.

Volgens de onderzoekers geeft het internationale terrorisme een gevoel van onzekerheid in het dagelijkse leven van de jeugd, maar ook op langere termijn. Dit gevoel wordt niet weggenomen door het optreden van politici. „De gebeurtenissen hebben veel invloed op mijn leven. Ik mis in Nederland en de wereld goed leiderschap, waardoor je je afvraagt of het allemaal wel goed af zal lopen”, aldus een van de ondervraagden.

De meeste jongeren vinden dat zij geen rol van betekenis kunnen spelen in de instellingen die Nederland besturen, omdat die gedomineerd worden door volwassenen die vooral met zichzelf bezig zijn en weinig ruimte laten voor jongeren.

Ondanks dat wijst het onderzoek uit dat de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren sinds lange tijd niet zo groot is geweest als nu. Zij maken deze betrokkenheid alleen minder openbaar en hebben de neiging om ervaringen onderling te delen, bijvoorbeeld door middel van msn.

De onzekerheden hebben volgens het rapport geen grote invloed op het persoonlijk welzijn van jongeren. Ruim 80 procent geeft zijn of haar eigen leven het rapportcijfer 7 of hoger.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer