Over de handkus, reizen en treinen
Op gezette tijden wordt over de kus heel wat afgepraat. De nieuwe koning van Saudi-Arabië stelt paal en perk aan de handkus. Onderdanen wordt verboden de handen van leden van het koninklijk huis te kussen.
Tijdens een bijeenkomst van familieleden, regeringsfunctionarissen en burgers in zijn paleis in Jeddah zei koning Abdullah dat het kussen van handen „vreemd is aan onze waarden en ethiek en geweigerd wordt door de vrije en eerlijke zielen.” Volgens de koning leidt het gebruik ook nog eens tot een buiging, wat zou indruisen tegen „Allahs wet, aangezien alleen voor Allah moet worden gebogen.” De Saudiërs mogen voortaan alleen nog maar de handen van hun ouders kussen, als teken van respect.
De 82-jarige Abdullah kwam vorige maand op de Saudische troon na de dood van zijn halfbroer Fahd. Abdullah houdt van tradities en toont zich bescheiden. Medio augustus gaf hij het decreet af dat hij door het volk niet aangesproken wenste te worden als ”mijn heer”, want, zo legde hij uit, alleen Allah is de heer van het volk. Tegelijk gaf hij alle leden van de hofhouding na zijn aantreden al 15 procent salarisverhoging en juicht hij een nationale dialoog over hervormingen van de monarchie in zijn land toe.
Kussen is in de westerse cultuur een teken van liefde of verering, of geldt als een begroeting. Er wordt tegenwoordig heel wat afgekust. Drie keer per begroeting is zowat het minimum. En mag de koninklijke kus zich in ons land niet tot een van de meest bekeken kussen rekenen?
Drie keer zoenen, zoals tegenwoordig te pas en te onpas gebeurt, vindt etiquettedeskundige Reinildis van Ditshuyzen te gortig. In een column in het feministische maandblad Opzij gaf zij aan dat drie keer echt te veel is. Te midden van al dat gezoen is een heel attente begroeting van een man jegens een vrouw de handkus. De man buigt zich dan over de naar hem uitgestoken vrouwenhand maar raakt die overigens met zijn lippen nauwelijks aan. Het is het hoofse gebaar dat voldoende is. De vrouw die een dergelijke hulde ontvangt, moet dit gebaar innemend accepteren, of ze nu wil of niet.
Binnen de context van de islam is het anders. Het kussen van de handen van bijvoorbeeld ouders en leraren moet voorzichtig gebeuren. Het is niet de bedoeling dat het voorhoofd van de kussende persoon de hand van de gekuste persoon raakt. De islam raadt ook het kussen van andermans voeten af. Uiterlijk vertoon waarbij moet worden gebogen is uitsluitend voorbehouden aan Allah.
Reizen
Er wordt de komende tijd weer flink gereisd door het Koninklijk Huis. Zo brengt prins Willem-Alexander op 27 en 28 september een tweedaags bezoek aan Tunesië. De reis staat in het teken van waterbeheer in Tunesië en de rest van Afrika.
Verder gaat de prins in oktober naar Vietnam en China. Bij de Vietnamese hoofdstad Hanoi en bij Hue bezoekt de prins projecten waar op een duurzame manier aan kustbeheer wordt gedaan. In Ho Chi Minhstad, het vroegere Saigon, bekijkt hij hoe het staat met het waterbeheer op de Mekong-rivier. In China richt de kroonprins zich op beheersproblemen bij de Gele Rivier, waarbij ook de Nederlandse watersector betrokken is. In Zhengzhou houdt de prins een toespraak tijdens de opening van het Gele Rivier Forum. Maar eerst nog, op 2 oktober, verricht de prins de opening van het Amsterdam China Festival. Dit nieuwe hoofdstedelijke festival zet in oktober de Chinese kunst en cultuur in de schijnwerpers.
Ook de echtgenote van de prins gaat op reis. Het is de bedoeling dat prinses Máxima dit najaar enkele Zuid-Amerikaanse landen aandoet. Ze doet dat in de hoedanigheid van adviseur van de VN-Jaar van Microkrediet. Sinds dinsdag heeft prinses Máxima er een functie bij. Zij is de nieuwe beschermvrouw van Scouting Nederland. Ze volgt haar schoonvader, prins Claus op, die tot zijn overlijden bijna drie jaar geleden beschermheer van de organisatie was.
Trein
Bij het zilveren regeringsjubileum van de Koningin komen ook jongeren aan bod. Zo rijdt er in de herfstvakantie een gratis trein (de Zilverrail) door Nederland met cultuur, muziek, sport, lifestyle en toekomst, voor jongeren van 15 tot 20 jaar. Deze biedt jongeren verschillende mogelijkheden, uiteenlopend van speeddaten, meespelen in een soap en een workshop rappen tot meedenken over de wereld.
Het evenement is een opdracht van het Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum Koningin Beatrix. De Rijksvoorlichtingsdienst wil nog niets zeggen over een eventueel koninklijke deelname aan de festiviteiten, maar een woordvoerder van BV Jong Nederland denkt van wel: „Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat er geen koninklijk bezoek komt.”
Op de internetsite www.zilverrail.nl zijn de rijschema’s en de programma’s in de trein en op de stations te vinden. Kaarten voor de Zilverrail zijn daar ook te verkrijgen op inschrijving.
Agenda
Koningin Beatrix spreekt op dinsdag 20 september tijdens de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal in de Ridderzaal te Den Haag de Troonrede uit.