Binnenland

Amsterdam worstelt met vastgelopen boor

De aannemers van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam pogen al vier weken een vastgelopen proefboor uit de grond te trekken.

ANP
14 September 2005 09:01Gewijzigd op 14 November 2020 02:57

Sinds de zomer zijn zij op een terrein bij het Centraal Station in Amsterdam bezig met het testen van een nieuwe techniek om een wand onder de grond te bouwen. Voor de bouw van een metrobuis pal onder de sporen van Amsterdam-CS komen onder het stationsgebouw diepe wanden die gemaakt zijn van stalen buizen.

Door de krappe ruimte onder CS kiest de gemeente voor het zogeheten microtunneling. Bij deze techniek wordt de buis 60 meter naar beneden getrokken door een boorkop die zich onder in de buis bevindt. Omdat deze techniek nog nergens ter wereld is toegepast, besloot de gemeente eerst een proefpaal te maken.

De gemeente gaat ondanks het vastzitten van de boor met twee andere boren deze maand beginnen met de bouw van de diepwanden. „Door de proef konden we zien wat er is misgegaan”, aldus een woordvoerder van de Noord/Zuidlijn gisteren. „Hierdoor konden we de twee andere boren aanpassen.” De gemeente verwacht door de aanpassingen met deze boren geen problemen.

Het defect bij de proefboor zat in het inklapmechanisme. Als de boor op diepte is, wordt hij ingeklapt en naar boven getrokken om de volgende paal te boren. De gemeente denkt geen vertraging op te lopen nu een boor bij de proef is blijven steken. „Met twee boren vordert het misschien wel net zo snel”, aldus de woordvoerder. „En de derde boor geven we niet op en proberen we nog steeds omhoog te krijgen.”

Volgens hem zat de buis bij de proefboring precies op de goede plek. „En dat is iets om apetrots op te zijn.”

Zodra de wanden onder het Centraal Station klaar zijn, ontstaat een soort bak waar eind 2008 vanuit het IJ een 130 meter lang tunneldeel in wordt ’geschoven’. Het treinverkeer moet tijdens de werkzaamheden voor de nieuwe metrolijn gewoon kunnen doorgaan.

De Noord/Zuidlijn verbindt Amsterdam-Noord via het CS met de Zuidas. Als alles goed gaat, is de klus eind 2011 geklaard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer