Kerk & religie

Kroonbede in het teken van tolerantie

„Aan Jezus kun je zien wat echte tolerantie is: dat je het ondraaglijke draagt en dat je daarna je handen wijd uitsteekt en dat je de mensen die je gepakt, mishandeld en gedood hebben, je vriendschap verklaart. Dat is de meest vergaande vorm van tolerantie.”

Van een medeweker
14 September 2005 08:18Gewijzigd op 14 November 2020 02:56

Dat zei A. van Heusden, directeur van de Evangelische Alliantie (EA) dinsdag tijdens de Kroonbede, die door ongeveer 200 mensen bezocht werd. Deze landelijke interkerkelijke gebedsdienst in de Bethlehemkerk in Den Haag werd voor de zesde keer gehouden. De Kroonbede aan het begin van het parlementaire jaar is de tegenhanger van de interreligieuze bezinningsbijeenkomst op Prinsjesdag.

Van Heusden had zijn overdenking als titel meegegeven: ”Tillen aan verschillen. Over tolerantie in christelijk perspectief”. Hij had als uitgangspunt 1 Petrus 2:11 tot 25 genomen.

Van Heusden zei dat tolerantie in Nederland vaak als een elegante manier van langs elkaar heen leven gezien wordt. Er zitten elementen van respect in, maar het ontbreekt aan wezenlijke belangstelling en echt contact. Het gevolg ervan is dat er veel onbegrepen eenzame mensen rondlopen. Hij meent dat echte tolerantie juist gaat over dingen die je diep raken, waar je het misschien wel heel moeilijk mee hebt en die je desondanks verdraagt.

Het grootste voorbeeld van tolerantie zag hij in de Heere Jezus. „Aan Jezus kun je zien wat echte tolerantie is: dat je het ondraaglijke draagt en dat je daarna je handen wijd uitsteekt en dat je de mensen die je gepakt, mishandeld en gedood hebben, je vriendschap verklaart.”

Dat je geen enkel geloof belachelijk mag maken behalve het christelijke, is een ervaring die voor velen niet nieuw meer is. Maar „dat je als orthodox gelovige aangewreven krijgt dat je een fundamentalist en dus ook een potentiële terrorist bent, is nieuw”, aldus Van Heusden. Hij meende dat Petrus de christenen van nu dingen kan leren over het staan in de multiculturele samenleving.

De spreker wees daarbij op het gevaar van het laten overheersen van zelfzuchtige verlangens. „Als je vervolgd wordt omdat je jezelf misdragen hebt, dan is dat je verdiende loon.”

Hij pleitte ervoor om mensen die kwaad van je spreken de mond te snoeren door goed te doen. „Wees eens wat minder bezorgd over de vraag of je goed overkomt en wat meer bezorgd over de vraag of je goed bent. Het gaat om dingen als openheid, vrede, bereidheid om Gods koninkrijk met anderen te delen, niet uit de hoogte of uit de verschansing van een ivoren toren, maar als burger, als medemens. Maar dan wel als een burger die weet dat hij ook een burger is van Gods koninkrijk en die verlangend zoekt naar kansen om anderen te helpen dat koninkrijk te ontdekken.”

De EA-directeur constateerde dat het christenen vaak ontbreekt aan goede contacten met en begrip voor de nieuwe Nederlanders uit andere culturen. Hij stelde voor dat christenen het komende jaar tijd en moeite steken in het kennismaken met hen. Wat hem betreft zou het woord allochtoon mogen verdwijnen om plaats te maken voor een woord dat duidelijk maakt dat de nieuwe Nederlanders welkom zijn. „Het zijn medeburgers in volle rechten, deelgenoten van de toekomst van ons land, die voor vol moeten worden aangezien. Ook die vorm van tolerantie heeft ons land hard nodig”, aldus Van Heusden.

Achttien politici van CDA, CU en SGP hadden toegezegd de dienst te zullen bijwonen, maar vanwege een stemming in de Eerste Kamer kon een aantal van hen niet aanwezig zijn. Desondanks was sprake van een recordaantal aanwezige politici, constateerde ds. P. J. Visser, predikant van de hervormde gemeente in Den Haag, die de leiding van de dienst had.

Voorgangers van verschillende kerken werkten mee. Ds. N. van Kampen-Boot, predikante van de protestantse gemeente Pijnacker, sprak een gebed uit voor het kabinet en de volksvertegenwoordigers. B. Niehof vice-voorzitter van de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten, bad voor de Koningin en de koninklijke familie. Ds. P. Strating, Nederlands gereformeerd predikant te Rijswijk, sprak een gebed voor de eigen woonplaats uit.

Het klassieke ensemble Vivace leverde een muzikale bijdrage, evenals organist Aarnoud de Groen, terwijl Michiel en Annemarie Pronk zorgden voor een eigentijdse bewerking van psalm 84.

Plaatselijke Kroonbedes zijn dit jaar georganiseerd in Amersfoort, Wilnis, Wageningen en Zaandam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer