Bush neemt verantwoordelijkheid
De Amerikaanse president Bush heeft dinsdag de verantwoordelijkheid op zich genomen voor de gebrekkige reactie van de federale overheden op de orkaan Katrina. Het doen, maar vooral nalaten van Bush zelf en federale instellingen oogst nog steeds veel kritiek.
Tijdens het derde bezoek van de Amerikaanse president Bush aan het rampgebied in het zuiden van de Verenigde Staten ontdekten reddingswerkers maandag nog 45 lijken in een verlaten hospitaal. De gruwelijke vondst in New Orleans heeft opnieuw vragen opgeroepen over de reactie van de autoriteiten op de orkaan Katrina die twee geleden de kusten van Louisiana, Mississippi, Alabama en Florida teisterde.
Bush zal donderdag in een televisierede vanuit Louisiana een poging doen de talrijke beschuldigingen aan het adres van de federale overheid te weerleggen. Hij zal daarbij de federale rol bij wederopbouw voorop stellen aldus een woordvoerder dinsdag.
Het aantal doden dat door de orkaan in de streek is gevallen, steeg dinsdag tot boven de vijfhonderd. De meeste slachtoffers vielen in Louisiana en aangrenzend Mississippi die treuren om respectievelijk circa 280 en 220 doden. Er is voor zover bekend slechts één buitenlander omgekomen, een Brit zoals dinsdag kwam vast te staan. Er zijn in het rampgebied geen Nederlanders meer zoek.
Bush had dinsdag nog geen specifiek commentaar op het aftreden van de federale chef rampenbestrijding (FEMA) Michael Brown. Brown werd grove nalatigheid verweten en werd eerder al op non–actief gesteld. Er is later nog genoeg tijd voor het vinden van zondebokken, zo herhaalde Bush.
Browns aanstelling was destijds een politieke benoeming. Hij werd daarmee de leider van wat een geringschatte en ondoelmatige instelling was geworden. De FEMA werd in 2002 opgeslokt en volgens de meeste FEMA–werknemers ondermijnd door het nieuwe ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Brown is dinsdag opgevolgd door een man die wel ervaring heeft met rampenbestrijding, David Paulison.
Bush wil vooral vooruit kijken. Hij beloofde onder meer op bezoek in Gulfport na te gaan wat de verzekeringsmaatschappijen voor hun klanten betekenen. De federale overheid heeft steun toegezegd aan maatschappijnen die mogelijk in de problemen komen. Die mogen dan echter niet met kleine lettertjes schermen om aan schadeuitkeringen te ontkomen, zo hebben onder meer de burgemeester van Gulfport en de gouverneur van Missisippi Bush op het hart gedrukt.
Een groot aantal verzekerden behoefde wegens hun woonplaats wel een orkaanverzekering maar geen speciale overstromingsverzekering. Sommige ondernemingen stellen nu dat alle schade door overstroming is aangericht en dus alleen wordt vergoed bij een speciale verzekering tegen watersnood.
In Monte Carlo waren dinsdag de grote herverzekeraars op hun jaarlijkse bijeenkomst bijeen. Zij vrezen dat de schade van Katrina weer alle records van eerdere orkanen en rampen slaat. Het wordt mogelijk de duurste natuurramp in de VS tot dusverre. Meer dan een miljoen mensen zijn ontheemd en een brede kuststrook is verwoest door de storm of door overstromingen zwaar beschadigd. De voorspellers van de schade reppen van bedragen tussen de 100 en 200 miljard dollar.
Voor de talrijke ontheemden die nog niet naar huis kunnen of die geen woning meer hebben, worden ondertussen tienduizenden noodwoningen uit de grond gestampt. Het gaat om tijdelijke verblijven die samen het grootste federale volkshuisvestingsproject van de Verenigde Staten vormen.
Toch zijn er inmiddels mensen die terugkeren naar de rampgebieden. Eigenaren van ondernemingen in New Orleans mogen terugkeren naar de stad om hun goederen te inspecteren en schade op te nemen. De luchthaven van de stad is weer opengesteld voor de burgerluchtvaart. Het Nederlandse marineschip Van Amstel verlaat het rampgebied na een kleine week de bevolking van met name Biloxi (Mississippi) te hebben bijgestaan.