Buitenland

Pentagon bepleit preventief gebruik van kernwapens

Amerikaanse topmilitairen pleiten voor versoepeling van de criteria voor een preventief gebruik van kernwapens. Dit blijkt uit herschreven versie van het scenario van het Pentagon voor het gebruik van kernwapens zoals dat sinds 1995 gold.

Van onze correspondent
13 September 2005 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 02:56

In de nieuwe versie (”Doctrine for Joint Nuclear Operations”) pleiten de verenigde chefs van staven onder leiding van chef-staf generaal Richard Myers voor het gebruik van kernwapens tegen „naties of terreurgroepen die massavernietigingswapens tegen de VS of Amerika’s bondgenoten inzetten of die van plan zijn dat te doen.” De nieuwe versie van dit scenario werd al in maart goedgekeurd door generaal Myers, maar moet nog goedgekeurd worden door minister van Defensie Donald Rumsfeld.

Die pleitte in april in een hoorzitting van de Senaat voor geld voor onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe kernwapens. Senaat en Huis van Afgevaardigden schrapten vorig jaar een post voor dergelijk onderzoek uit de defensiebegroting, omdat een meerderheid van de afgevaardigden weinig ziet in de ontwikkeling van nieuwe kernwapens. Het Pentagon pleit voor de ontwikkeling van zogeheten ”bunker busters”, die ondergrondse opslagplaatsen van massavernietigingswapens of ondergrondse commandocentrales kunnen uitschakelen.

Het nieuwe scenario van de chefs van staven gaat echter verder dan het inzetten van bunker busters. De Pentagon-topmilitairen wijzen erop dat er (volgens Washington) ten minste dertig naties zijn met programma’s voor de productie van massavernietigingswapens - nucleair, chemisch of biologisch. Bovendien bestaat het gevaar dat dit soort wapens in handen komt van terreurgroepen. Daarom wil men de mogelijkheid creëren dat militaire commandanten, „afhankelijk van de situatie in het veld”, de president toestemming kunnen vragen om eventueel kernwapens te gebruiken.

President Bush introduceerde de doctrine van preventieve oorlogvoering in december 2002. Deze doctrine legitimeert een militaire aanval voordat de VS wordt aangevallen. De chefs van staven breiden het instrumentarium voor een preventieve oorlog nu uit met het gebruik van kernwapens. Democratisch afgevaardigde Ellen Tauscher -lid van de defensiecommissie van het Huis van Afgevaardigden- reageerde kritisch op het nieuws over dit nieuwe draaiboek. „Het schijnt nog niet tot de Amerikaanse legertop te zijn doorgedrongen dat het parlement weinig voelt voor de ontwikkeling van nieuwe kernwapens. Versoepeling van de criteria voor het gebruik van kernwapens lijkt mij uitgesloten”, aldus Tauscher.

tussenkop (u16(Landmijnen

Het Pentagon werkt ook aan een nieuwe generatie landmijnen. Het gaat hier om het zogeheten Spider-programma dat voorziet in landmijnen die op afstand bediend kunnen worden of die automatisch functioneren. Deze nieuwe generatie schakelt zichzelf op termijn uit of de batterijen raken na dertig dagen op. „Dit is een antwoord op de brede kritiek op het gebruik van traditionele landmijnen die soms nog jaren na een militair conflict een gevaar vormen voor de burgerbevolking”, aldus Doreen Chaplin, woordvoerster van het militaire wapenonderzoekscentrum in Picatinny (New Jersey).

In 1997 werd in het Canadese Ottawa het internationale Verdrag voor een Verbod op Landmijnen ondertekend. Het verdrag trad twee jaar later in werking. Nederland heeft het verdrag ondertekend en goedgekeurd, net als alle andere NAVO-lidstaten, behalve de VS en Turkije. Ook Rusland en China behoren tot de groep van 51 landen die het verdrag niet hebben ondertekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer