LTO ziet afname illegale arbeid
Steeds minder buitenlandse werknemers vinden illegaal werk in de land- en tuinbouw. De hoge boetes bij illegale arbeid en het project om met name Polen legaal seizoensarbeid te laten verrichten, sorteren effect.
Ook worden steeds meer vacatures in de sector door uitkeringsgerechtigden vervuld. Dat heeft de agrarische organisatie LTO Nederland maandag gezegd.
„De illegaliteit neemt af”, aldus LTO-directeur sociaal-economische zaken Gerard van der Grind tegenover het ANP. Hij is tevreden omdat boeren en tuinders daarmee minder op een valse manier met elkaar concurreren, en dat is beter voor de sector.
Sinds begin dit jaar kan de Arbeidsinspectie een directe boete van maximaal 8000 euro uitschrijven voor elke illegale werknemer die de dienst aantreft. Volgens Van der Grind schrikken de hoge boetes boeren en tuinders af.
Daarnaast werken steeds meer Polen en andere werknemers uit de Oost-Europese landen legaal in de land- en tuinbouw. Bedrijven krijgen hiervoor hulp in het project seizoensarbeid van LTO Nederland. Dit jaar hebben boeren en tuinders 22.000 vacatures voor het oogstwerk aangemeld. Deze plaatsen worden dus niet met illegale arbeid opgevuld. Vorig jaar meldden zij nog 16.000 vacatures.
Verder lukt het de gemeenten en de Centra voor Werk en Inkomen (CWI’s) volgens Van der Grind steeds beter om WW’ers, WAO’ers en mensen in de bijstand in de land- en tuinbouw aan de slag te helpen. Vorig jaar vonden 381 uitkeringsgerechtigden werk in de sector. Dit jaar moet dat 800 tot 1000 mensen lukken, denkt hij.
Van der Grind zegt ook dat het LTO beter lukt om malafide uitzendbureaus terug te dringen die illegale werknemers aanbieden. Steeds meer boeren en tuinders gaan alleen in zee met uitzenders die door LTO zijn goedgekeurd. Op deze manier krijgt illegale arbeid minder voet aan de grond.
Boeren en tuinders blijven echter op zoek naar mazen in de wet. Zo passen steeds meer bedrijven de zogeheten Polenconstructie toe om Oost-Europeanen in dienst te nemen. Hierbij koopt een Pools bedrijf de oogst op van een Nederlandse onderneming, om de producten vervolgens te laten plukken door Poolse werknemers.
Volgens Van der Grind is het op dit moment volstrekt onduidelijk of de regels dit toestaan. Die onduidelijkheid werkt illegale arbeid in de hand, zegt hij. Hetzelfde geldt voor regels voor Nederlandse boeren en tuinders die naast hun eigen bedrijf bijklussen om het hoofd boven het water te houden. Door gebrek aan duidelijke regels weten zij niet of het bijklussen als eenmansbedrijf door de beugel kan, stelt Van der Grind.