Binnenland

Kwaliteit kinderopvang onder de maat

DEN HAAG (ANP)– De kwaliteit van 40 procent van de kinderdagverblijven in Nederland is onvoldoende. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek.

12 September 2005 21:58Gewijzigd op 14 November 2020 02:56

Het NCKO deed in 1995 en 2001 eenzelfde kwaliteitspeiling. Sinsdien is de kwaliteit sterk achteruitgegaan, meldde L. Tavecchio, een van de onderzoekers. In 2001 scoorde maar 6 procent onvoldoende en in 1995 was geen enkel kinderdagverblijf onder de maat.Van de overige 60 procent was de kwaliteit in 2005 middelmatig, aldus Tavecchio. Geen enkel kinderdagverblijf kreeg de kwalificatie goed. Met name op het gebied individuele zorg (onder meer veilige ruimten en eigen slaapplek) en materialen was de kwaliteit onvoldoende, zo komt uit het onderzoek naar voren. Het onderdeel „interacties”, de dagelijkse omgang met de kinderen, haalde wel een ruime voldoende.

Aan het onderzoek is meegewerkt door onderzoekers van de Universiteit Amsterdam, de Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit Nijmegen. Het onderzoek is betaald door het ministerie van Sociale Zaken en maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Naar de oorzaken van het teruglopen van de kwaliteit is geen onderzoek gedaan. Maar Tavecchio vermoedt dat de explosieve groei van de kinderdagverblijven in de afgelopen jaren een rol speelt.

Minister De Geus (Sociale Zaken) kondigde maandag in een reactie aan dat de controles door de GGD op de kwaliteit van kinderdagverblijven en de handhaving door gemeenten worden aangescherpt. De Geus spreekt daar binnenkort over met gemeenten en GGD. Ook gaat hij om de tafel met brancheorganisaties in de kinderopvang. „Ik vind de resultaten van de meting verontrustend”, aldus De Geus maandag. Hij wil dat onderzocht wordt wat de oorzaken zijn van de lagere kwaliteit. „Om de neerwaartse trend te kunnen buigen is het belangrijk de oorzaken te kennen”.

Vakbond Abvakabo ondersteunt het pleidooi van de onderzoekers voor groepshulpen in de kinderopvang. Volgens de vakbond is de werkdruk van leidsters te hoog en krijgen zij te vaak taken opgelegd die er ’even’ bij gedaan moeten worden. „Daarom is het uitermate jammer dat recent de groepshulpen wegbezuinigd zijn door kabinetsmaatregelen”, aldus Abvakabo. „Als gevolg van de marktwerking is de focus binnen de kinderopvang de laatste tijd gericht op kostenbesparing en overleven. Het uitgangspunt zou moeten liggen op het leveren van kwaliteit en op de ontwikkeling van het kind”.

De Nederlandse Gezinsraad vindt dat de overheid zich meer moet inzetten voor het garanderen van de kwaliteit van kinderopvang. De raad presenteert naar eigen zeggen over twee weken een onderzoek waaruit blijkt dat ook ouders twijfelen aan de kwaliteit.

De MO Groep, de organisatie van ondernemers in de kinderopvang, noemt de onderzoeksresultaten opzienbarend. Volgens haar zijn vooral de randvoorwaarden voor goede kinderopvang achteruit gegaan, maar is de omgang tussen leidster en kind onveranderd goed gebleven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer