Rampendienst VS weert journalisten
De rampendienst FEMA, die in New Orleans actief is, heeft aangekondigd dat bergingsploegen die voor het bergen van de doden gereed worden gehouden niet begeleid mogen worden door journalisten.
Er circuleerden donderdag berichten in New Orleans en in Washington dat er 25.000 lijkzakken naar New Orleans onderweg waren om lichamen te bergen.
Het water in de stad daalt gestaag. Momenteel staat nog maar 60 procent van New Orleans onder water. Naarmate het water zich verder terugtrekt wordt de catastrofe die de stad heeft getroffen duidelijker. De autoriteiten vrezen dat onder de modderlaag die de stad bedekt duizenden en duizenden lichamen tevoorschijn zullen komen.
De Amerikaanse kranten en media kregen van de overheid het verzoek om geen foto’s of filmbeelden van ronddrijvende lichamen meer te vertonen. „Het is duidelijk dat men zal proberen om de tragische omvang van deze ramp voor het publiek verborgen te houden net zoals men dat ook in Irak probeert”, aldus hoofdredacteur Jim Amos van de krant Times-Picayune in New Orleans.
De politie van New Orleans heeft donderdag vrijwel de hele stad afgezocht naar achterblijvers die nog vrijwillig wilden vertrekken.
„Wij hebben bijna de hele stad uitgekamd; het wordt nu tijd om ook de mensen te verwijderen die niet vrijwillig weg willen”, aldus hoofdcommissaris van politie Eddie Compass.
Burgemeester Ray Nagin gaf eerder deze week opdracht om de hele stad te ontruimen, „desnoods met geweld.” De politie lijkt daar weinig voor te voelen.
De regering-Bush had vorige week niet alleen moeite om de binnenlandse hulpoperaties te coördineren, maar men weet blijkbaar evenmin raad wat te doen met de buitenlandse hulp die toestroomt. In sommige gevallen heeft Washington zelf om hulp gevraagd, maar ook dan blijkt coördinatie moeilijk. Zo vroegen de Amerikanen aan Zweden om een militair vrachtvliegtuig vol met waterzuiveringsapparatuur en noodaggregaten te sturen. Zaterdag meldde Stockholm dat het vliegtuig klaarstond, maar tot donderdag had het ministerie van Buitenlandse Zaken nog geen „akkoord” gegeven om het toestel naar de VS te sturen.
De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben donderdag extra hulpfinanciering goedgekeurd ter waarde van 51,8 miljard dollar. Daarmee komt het totale hulpbedrag intussen op 62,3 miljard dollar. Dit hulppakket omvat ook de hulp van 2000 dollar voor elk getroffen gezin om te kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften.
Tweederde van de Amerikanen (67 procent) denkt dat president Bush de slachtoffers van orkaan Katrina sneller en efficiënter te hulp had moeten komen. Een ruime meerderheid (57 procent) vindt het bovendien tijd dat Bush meer aandacht besteedt aan binnenlandse problemen dan aan zijn internationale strijd tegen het terrorisme.
Dit blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Pew Research Center in Washington. Het is voor het eerst sinds de septemberaanslagen vier jaar geleden dat een meerderheid vindt dat de president meer aandacht aan eigen land moet besteden. Verder zegt 58 procent zich „terneergeslagen” gevoeld te hebben over wat er zich in het rampgebied afspeelde. Onder de zwarte Amerikanen komt Bush er nog slechter af. Van hen vindt 85 procent dat hij veel meer had moeten doen.