Buitenland

Israël stelt sloop synagogen Gaza uit

De Israëlische minister van Defensie, Shaul Mofaz, heeft vrijdag de sloop van synagogen in de voormalige joodse nederzettingen in de Gazastrook uitgesteld. Het kabinet moet zich eerst over de vernietiging uitspreken, zei hij vrijdagmorgen tegen de Israëlische radio.

Buitenlandredactie
9 September 2005 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 02:56

Het Israëlische hooggerechtshof gaf donderdag het groene licht om ongeveer twintig synagogen op de Gazastrook te slopen. Alleen een symbolisch deel van de godshuizen wordt meegenomen naar Israël, waar ze worden herbouwd. Twee synagogen worden in het geheel overgebracht. Wanneer dat eenmaal is gebeurd, kunnen de Israëlische militairen zich volledig uit het gebied terugtrekken.

Het Israëlische leger ontruimde vorige maand alle nederzettingen in de Gazastrook en vernietigde de woningen. De militaire voorzieningen in de koloniën zouden vrijdag worden gesloopt.

De ongeveer twintig joodse gebedshuizen staan in voormalige joodse nederzettingen waar de kolonisten recent zijn vertrokken. Voormalige kolonisten hadden zich verzet tegen de voorgenomen sloop van de synagogen als onderdeel van de Israëlische terugtrekking uit het Palestijnse gebied.

De rechtszaak was volgens Israëlische media het laatste juridische obstakel dat tegen de omstreden Gaza-plannen van premier Ariel Sharon was opgeworpen. Een woordvoerder van een voormalige belangenvereniging van joodse kolonisten in de Gazastrook noemde de rechterlijke uitspraak „antisemitisch.”

Om de terugtrekking van de laatste Israëlische troepen uit de Gazastrook, zondag, soepel te laten verlopen, sloot Israël donderdag de belangrijkste grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook, bij de plaats Rafah. De Palestijnen hebben bezwaar aangetekend tegen de sluiting, waarover zij tevoren niet zijn gehoord. Volgens de Palestijnen is op deze manier hun toegang tot de buitenwereld afgesloten, maar de Israëliërs zeggen juist het tegenovergestelde te willen bewerkstelligen.

Het zal volgens Israël zo’n zes maanden duren om een nieuwe grensovergang te bouwen en afspraken te maken omtrent nieuwe veiligheidsmaatregelen. In de tussentijd kunnen de Palestijnen gebruikmaken van de grensovergang bij Kerem Shalom, die midden volgende week gereed moet zijn.

De Palestijnen willen dat de Israëliërs uit Rafah vertrekken en volgens Asaf Shariv, een hoge adviseur van Sharon, willen ook de Israëliërs niet langer in Rafah blijven. Wel maakt Israël zich zorgen over extremisten of wapens die de Gazastrook kunnen worden binnengesmokkeld als Israël de controle over de grensovergang uit handen geeft. Israël zou nu bereid zijn bijvoorbeeld Europese grensbewakers toe te laten, maar mogelijk kunnen ook Palestijnen de grensbewaking uiteindelijk overnemen.

Aan de Egyptische kant van de grens worden naar verwachting komend weekeinde 750 Egyptische soldaten gestationeerd, zoals is overeengekomen met Israël. Shariv zei donderdag dat er nog geen beslissing is genomen over de komst van buitenlandse grensbewakers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer