Nog geen akkoord in EU over telecomdata
De EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken hebben donderdag nog geen akkoord bereikt over een verplichting voor telecom- en internetbedrijven ten aanzien van het bewaren van gegevens over wie met wie belt en mailt.
De bewindsperonen waren voor beraad bijeen in Newcastle. Volgens de Britse voorzitter Clarke en aanwezige politiedeskundigen is inzicht in de communicatiestromen een zeer effectief wapen om terroristen en georganiseerde criminelen op te sporen.
De betrokken industriesector en bewegingen die opkomen voor de burgerrechten verzetten zich echter tegen de beoogde voorschriften. Zij vinden dat die leiden tot een schending van de privacy. Volgens het bedrijfsleven is de opslag van een enorme hoeveelheid data over een lange periode veel te duur. De gedachten wat betreft de bewaartermijn gaan uit naar zes maanden voor internetverkeer en een jaar voor telefoongesprekken. Donner meent dat ondanks de bezwaren volgende maand een besluit tot de mogelijkheden behoort.
Hij pleit er tevens voor een eventuele financiële compensatie voor de ondernemingen op Europees niveau te regelen, om een verstoring van de interne markt te vermijden. Hij kon overigens donderdag nog niet zeggen of hij zo’n vergoeding nodig acht. De Britse regering heeft er al 8 miljoen euro voor gereserveerd. Donner wil in ieder geval de bedrijven niet dwingen tot extra investeringen om tevens informatie op te sporen over niet gelukte telefoongesprekken. De Britse politie daarentegen noemt dit laatste eveneens van groot belang in de strijd tegen het terrorisme.
Een woordvoerder van de Europese telecomorganisatie Etnoawijst erop dat hoe dan ook de aanpak veel extra kosten zal veroorzaken. Hij voegt daaraan toe: „De burger draait daar uiteindelijk voor op, hetzij via hogere tarieven, hetzij via een hogere belastingaanslag, als de lidstaten een vergoeding bieden.”