Maïswortelkever duikt op
In een maïsveld nabij Badhoevedorp is de bijzonder schadelijke maïswortelkever gevonden.
De getroffen boer mag binnen een kilometer van het besmette perceel deze maand 5 hectare maïs niet meer oogsten, zo heeft het ministerie van Landbouw woensdag besloten.
De Plantenziektenkundige Dienst (PD) van het ministerie vond de kever maandag, maar maakte de vondst woensdag bekend. Een andere maatregel die is getroffen is het plaatsen van vallen tot 50 kilometer van de besmettingshaard.
De maïswortelkever (Diabrotica virgifera virgifera) komt van huis uit voor in Mexico en de Verenigde Staten. Het insect kan de maïsoogst kapotmaken. De larve van de kever vreet aan de wortels van de maïsplant, die daardoor slecht groeit en uiteindelijk omvalt. Om te voorkomen dat de maïswortelkever een vaste bewoner van Europa wordt, moet het diertje volgens Europese regels bestreden worden.
De getroffen boer mag daarom volgend jaar geen maïs verbouwen in het zogenoemde kerngebied van een kilometer rond de besmettingshaard. In de ’veiligheidszone’, een gebied met een straal van 4 kilometer rond het besmette perceel, mogen vier maïstelers op 13 hectare wel oogsten, maar mogen ook zij volgend jaar geen maïs telen, verklaarde een woordvoerster van het ministerie.
Het is de tweede keer in korte tijd dat de schadelijke kever opduikt in Nederland. Vorige maand vonden inspecteurs het insect ook al in Zuid-Limburg. De laatste Nederlandse vondst dateerde van augustus 2003 in Aalsmeer. Of de zaken verband houden met elkaar, is nog niet bekend. Het ministerie gaat er vooralsnog van uit dat de vondst in Badhoevedorp op zichzelf staat.
Het departement constateert wel dat beide vondsten dit jaar in de buurt van luchthavens zijn gedaan: eerst bij Maastricht Aachen Airport en nu nabij Schiphol. De eerste keer (1992) dat de maïswortelkever voorzover bekend Europese bodem betrad, was dat eveneens in de buurt van een vliegveld, dat van het Servische Belgrado.