Buitenland

Parijse modewereld bezorgd over alligators

De orkaan Katrina heeft mogelijk de aanvoer van alligatorhuiden naar de modestad Parijs voor een groot deel afgesneden. Sommige modebedrijven, waaronder leerlooierijen, vrezen het ergste. Bedrijven in de Amerikaanse staat Louisiana leveren normaal gesproken per jaar 300.000 alligatorhuiden voor modieuze schoenen, laarzen, tassen, horlogebandjes en andere modeartikelen.

AFP
8 September 2005 09:15Gewijzigd op 14 November 2020 02:55

Aan alligators is weliswaar geen gebrek in de ondergelopen gebieden van Louisiana, ze zwemmen zelfs in New Orleans, maar de alligatorboerderijen zijn naar verwachting door de orkaan zwaar gehavend. Ook de legale jacht op de reptielen biedt geen soelaas.

De jacht is op grond van internationale afspraken ter bescherming van alligators slechts drie weken per jaar toegestaan. Dat korte jachtseizoen is uitgerekend in september. Omdat er onder de huidige omstandigheden in Louisiana van de jacht weinig terechtkomt, lijkt dat deel van de aanvoer van huiden dit jaar verloren. Het gaat om 80 procent van de huiden uit Louisiana. De resterende 20 procent komt van de alligatorboerderijen. Maar die zijn volgens bezorgde modemakers in Parijs beschadigd en sommige zelfs geheel verlaten.

Het fokken van alligators is een tijdrovende bezigheid, omdat de dieren slechts langzaam groeien. Een geprepareerde huid kost daardoor al snel 1500 euro.

Er zijn naar schatting slechts twintig reptielenfokkerijen wereldwijd, waarvan de helft in Louisiana. Frankrijk is de grootste importeur van reptielenhuiden ter wereld. De meeste huiden betrekt het land vanuit Louisiana.

De drie grootste leerlooierijen van Frankrijk zijn goed voor 70 procent van de wereldhandel in alligatorhuiden. Een van de looierijen, France Croco, stuurt volgende week een missie naar Louisiana om te kijken hoe het met zijn alligatorboerderij is gesteld. France Croco-directeur Lewkowicz heeft vooralsnog enkel slecht nieuws ontvangen over de fokkerij ten zuiden van New Orleans. De stroom is uitgevallen en het personeel heeft de benen genomen. De alligators dreigen er te verhongeren, vreest Lewkowicz.

Maar ook dieper in Louisiana heeft de orkaan schade aan de alligatorteelt toegebracht. In de regio Baton Rouge zijn fokkerijen weliswaar niet overstroomd, maar de storm heeft veel alligatoreieren kapotgemaakt, aldus Jean-Marc Bonneville van de Franse leerlooiersfederatie. Alligators en krokodillen leggen jaarlijks tussen de twintig en de negentig eieren in zanderige grond. Het broeden duurt zestig tot honderd dagen. Uit de eieren komen reptieltjes die niet langer zijn dan 30 centimeter en niet zwaarder dan 80 gram. Ze groeien tergend langzaam, hooguit 30 centimeter per jaar. De mannetjesalligator kan 4,5 meter lang worden. Om een fokkerij draaiende te houden, zijn jaarlijks 300.000 alligatoreieren nodig, volgens Hervé Loubert van de Franse leerlooiersfirma Gordon Choisy. Hij verwacht fikse prijsstijgingen als de toevoer van huiden stagneert, terwijl de grote vraag van ondernemingen als Hermes, Gucci, Vuitton en Prada blijft aanhouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer