Buitenland

VS en EU willen snel vredesconferentie

Europese en Amerikaanse diplomaten hebben een waar offensief ingezet om Israël en de Palestijnen te bewegen deel te nemen aan een deze zomer te houden vredesconferentie.

Buitenlandredactie
3 June 2002 08:43Gewijzigd op 13 November 2020 23:36

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns is sinds vorige week in het Midden-Oosten, maar ook de EU-coördinator voor het buitenlands- en veiligheidsbeleid, Javier Solana en de Duitse minister van buitenlandse zaken Joschka Fischer pendelden de afgelopen dagen heen en weer tussen verscheidene partijen in het conflict.

Solana zei tegen verslaggevers dat hij denkt aan de tweede helft van juli. Hij voegde eraan toe te hopen dat er dan ook overeenstemming komt over een datum voor het uitroepen van de Palestijnse staat. Peres zei echter dat een besluit over een Palestijnse staat het resultaat moet zijn van een „be-onderhandelde” overeenkomst.

Zondag is bovendien George Tenet, de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, in het Midden-Oosten aangekomen. Hij zal zich gaan bezighouden met beveiligingskwesties en zal voorstellen doen voor hervorming van de Palestijnse Autoriteit van Yasser Arafat. Tenet begon zijn rondreis zondag met gesprekken met de Egyptische president Hosni Mubarak in Egypte en zal de komende week onder meer nog besprekingen voeren met Israëlische en Palestijnse vertegenwoordigers en met de regeringen van Saoedi-Arabië en Jordanië.

Hoewel Israël zich in het verleden op het standpunt heeft gesteld dat er pas over vrede met de Palestijnen gesproken zal worden als het geweld van Palestijnse zijde stopt, zei de Israëlische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres zondag dat hij het plan van een internationale conferentie toejuicht, al waarschuwde hij dat een doorbraak in de vredesbesprekingen alleen in directe onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen bereikt kunnen worden. Europa en de VS sturen aan op een vredesconferentie in de zomer waar behalve Israël en de Palestijnen ook de Arabische landen in de regio, de VS en de Europese Unie aan moeten deelnemen.

De Palestijnse leider Yasser Arafat brengt deze week zijn kabinet, dat door velen wordt beschuldigd van grootschalige corruptie, terug van 32 naar 18 of 19 leden. Arafat heeft kabinetsposten aangeboden aan de radicale islamitische beweging Hamas.

Hamas is verantwoordelijk voor het grootste deel van de meer dan zestig zelfmoordaanslagen op Israëlische doelen sinds het begin van de tweede intifada, ruim anderhalf jaar geleden. De beweging heeft Arafats oproep om de aanslagen te beëindigen genegeerd. Israël en de Verenigde Staten zien Hamas als een terroristische beweging. Een woordvoerder van de Israëlische regering zei dat „als dit de richting is die Arafat op wil, hij niet verrast moet zijn over de houding die Israël als reactie daarop aanneemt.”

Ondertussen gaan de acties van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever gewoon door. De afgelopen dagen zijn herhaaldelijk kortdurende invallen in een aantal Palestijnse steden gedaan, maar een deel van de Westoeverstad Nablus en het vluchtelingenkamp Balata wordt sinds vrijdag bezet gehouden.

De Israëlische politie heeft zondag gemeld acht buitenlandse vredesactivisten te gaan deporteren die zaterdag werden opgepakt in een Palestijns kamp op de westelijke Jordaanoever.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer