„Eindeloos overleg remt glastuinbouw”
Wat weegt zwaarder: solidariteit binnen de gehele agrarische kring, of sectorale slagkracht? Frans Hoogervorst, de kersverse voorzitter van de onlangs opgerichte belangenorganisatie voor glastuinders, is stellig. „We blijven solidair, maar willen niet voor elk vraagstuk eindeloos in discussie met varkensboeren.”
Dat het al langer rommelde binnen LTO Nederland is genoegzaam bekend. Binnen de koepel botste het sectorale belangen veelvuldig met regionale beslommeringen. Toen echter de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) enkele maanden geleden uit de koepelorganisatie trad, barstte de bom pas echt.
Na het vertrek van boerenvoorman Gerard Doornbos en een periode van moeizaam overleg kwamen de bestuurders vorige maand met een nieuwe opzet voor de boerenorganisatie. In plaats van centrale sturing op sectoraal niveau, maken binnen het hernieuwde LTO Nederland nu de regionale organisaties (ZLTO, LTO Noord en de Limburgse LLTB) de dienst uit.
Nu al blijkt dat het nieuwe, zwaar bevochten model geen oplossing biedt voor alle interne strubbelingen. Want naast de glastuinders, die gistermiddag het bestuur van hun zelfstandige belangenorganisatie presenteerden, overwegen meer sectoren binnen de landbouw op eigen kracht verder te gaan.
Frans Hoogervorst, tot voor kort voorzitter van de sector glastuinbouw binnen LTO Nederland, begrijpt exact waarom. „Bij LTO nieuwe stijl worden de regio’s boven de diverse sectoren geplaatst. Vooral ZLTO is hier voorstander van. Maar dit staat volstrekt haaks op wat wij als glastuinders willen.”
Vorige maand stapte Hoogervorst -een boegbeeld in de glastuinbouwbranche- al over naar Stichting Glaskracht, die in mei werd opgericht door enkele innovatieve glastuinders. Zij vonden hun belangen binnen LTO slechts mager behartigd en wilden nadenken over nieuwe vormen van belangenbehartiging.
Samen met de succesvolle Westlandse tomatenkweker Leo van der Lans, (vice-voorzitter van Glaskracht Nederland) presenteerde Hoogervorst dinsdagmiddag in Maasland de plannen van de kersverse belangenorganisatie voor glastuinders, die vanaf woensdag vanuit Bleiswijk opereert. FloraHolland, Bloemenveiling Aalsmeer, twee grote telerorganisaties en de Rabobank zouden financiële rugdekking hebben toegezegd.
Van der Lans benadrukt dat er steeds is geprobeerd versnippering binnen de agrarische kring te voorkomen. In juli werd nog samengewerkt met een soortgelijk initiatief dat recent was ontstaan binnen de LTO, maar vorige week werd die samenwerking door de LTO-organisatie ontbonden. „Het realiseren van een landelijke belangenclub voor de glastuinbouw met een zelfstandige contributie-inning lag voor de LTO te gevoelig. Maar dat is van meet af aan ons doel geweest”, aldus Van der Lans.
Continu overleg met andere landbouwsectoren werkt remmend voor de glastuinders, meent Hoogervorst,. „Binnen LTO hadden we eindeloze overlegcircuits en discussies, met als enig effect dat er voortdurend compromissen werden gesloten en steeds meer leden losraakten van de club. Veel grote glastuinders waren al jaren geen lid meer. In zinloze overlegstructuren zien ze niks. Die afbrokkelende belangenbehartiging binnen de glastuinbouw deed me veel pijn.”
Hoogervorsts roep om een zelfstandige opererende landelijke organisatie die de belangen van glastuinders behartigt, is niet van vandaag of gisteren. Al jarenlang pleitte hij in LTO-verband voor een dergelijke constructie. In zijn ogen werd binnen de voormalige LTO het gewicht van de glastuinbouwsector te weinig erkend.
„Terwijl de glastuinbouw de onbetwiste kampioen is van de agrarische sector. We groeien verreweg het hardst en in exportomvang en innovatief vermogen lopen we ver voorop. Ik wil varkenshouders niet betuttelen, maar het heeft voor ons geen zin bij elk maatschappelijk vraagstuk met hen in discussie te gaan. Elke sector heeft zijn eigen dynamiek. Wij richten ons liever op de belangen van de keten van glastuinders, al staan we wel open voor een overkoepelende organisatie van sectoren. In organen als de Sociaal Economische Raad moet je als sector wel met één mond spreken.”
Glaskracht Nederland zegt open te staan voor alle agrarische bedrijven die banden hebben met de glastuinbouw, maar de grote, innovatieve bedrijven zullen de richting van de organisatie gaan bepalen. Hoogervorst: „Zij hebben een toekomstgerichte visie. De rest zal hen vanzelf volgen.”
De organisatie is ambitieus in haar doelstellingen en mikt voor het eind van dit jaar op zo’n 3000 leden om op korte termijn een representatieve belangenvereniging te zijn voor de Nederlandse glastuinbouw. Een in allerijl aangestelde directeur en vier gespecialiseerde medewerkers -„gisteren nog werkzaam bij LTO Nederland”- moeten de beloften gaan waarmaken.
Op de vraag wat er gebeurt wanneer de doelstellingen niet worden gehaald, is Van der Lans duidelijk. „We zijn een ondernemende club en de gemiddelde ondernemer denkt niet negatief. Dit gaat gewoon lukken. De vraag moet ook niet zijn óf wij in diverse overleggroepen mogen aanschuiven, ik weet niet eens of ik dan wel wíl. Geloof me, ze zullen al snel bij ons aan de deur kloppen.”