Brussel wil internetgegevens korter bewaren
De internetgegevens van Europeanen zouden hooguit een halfjaar bewaard moeten blijven; de belgegevens een jaar. Dat moet de strijd tegen terroristen vergemakkelijken. De Europees Commissarissen Frattini (Justitie) en Reding (Telecommunicatie) hebben een voorstel daartoe ingebracht bij de andere eurocommissarissen.
De woordvoerder van Frattini bevestigde dinsdag het bestaan van het conceptvoorstel. De Europese Commissie beslist er naar verwachting 21 september over. De bewaartermijnen zijn aanmerkelijk korter dan van een soortgelijk Brits voorstel. Het commissievoorstel komt daarmee tegemoet aan de ernstige bezwaren van communicatiebedrijven, die onder meer hoge kosten vrezen.
Afwijkend is ook dat de Europese Commissie het Europees Parlement wil laten meebeslissen. Bovendien zou de richtlijn van de Europese Commissie na aanname afdwingbaar zijn via het Europees Hof van Justitie, in tegenstelling tot het Brits voorstel.
Dat er over hetzelfde onderwerp nu twee voorstellen tegelijk op tafel liggen, is vrij uniek in Brussel. De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU–landen spreken donderdag in Newcastle informeel over het onderwerp van gegevensbewaring. Half oktober is een besluit voorzien.
Minister Donner (Justitie) meldde de Tweede Kamer dinsdag dat hij weigert te wachten op het commissievoorstel. Het is volgens hem nog niet aan de orde.
De bewindsman benadrukte dat hij zich in Newcastle zal houden aan een motie van de Kamer die hem vooralsnog verbiedt in te stemmen met onomkeerbare besluiten over de bewaarplicht. Suggesties van GroenLinks, PvdA en D66 dat de procedure ondemocratisch zou zijn, wees hij van de hand. Of het Europees Parlement beslist mee, of de Nederlandse volksvertegenwoordiging krijgt die kans, aldus Donner.
Terwijl in Den Haag de Tweede Kamer nog twist over nut en noodzaak van de bewaarplicht volgens het Britse plan, toonde europarlementslid Edith Mastenbroek (PvdA) zich dinsdag ook al ontevreden met het conceptvoorstel van de Europese Commissie. Ze vindt het Brusselse voorstel weliswaar genuanceerder dan het Britse plan, maar ze is de voortslepende discussie inmiddels zeer zat. „Als politicus hoor ik mezelf graag praten, maar ik word wel moe om een jaar te herhalen dat de argumenten voor deze plannen ontbreken".