Buitenland

Bush gaat hulpverlening na Katrina onderzoeken

De Amerikaanse president Bush heeft dinsdag toegezegd dat hij zal onderzoeken wat er mis is gegaan met de federale hulpverlening in de eerste dagen na orkaan Katrina. De president zal zijn plaatsvervanger Dick Cheney donderdag naar de getroffen Golfkust sturen met als doel de huidige hulpverlening te onderzoeken en om „alle bureaucratische obstakels" weg te halen.

ANP
6 September 2005 19:54Gewijzigd op 14 November 2020 02:55

Bush reageerde na een kabinetsvergadering in Washington op wat de Amerikaanse pers al ’Katrinagate’ noemt. De Amerikaanse regering is ernstig in het nauw gebracht door keiharde kritiek van slachtoffers en lokale bestuurders als burgemeester Nagin van New Orleans op het veel te lang uitblijven van een grootschalige hulpoperatie. Bovendien willen de critici weten waarom Washington eerder zo weinig heeft gedaan met waarschuwingen dat een zware orkaan de stad New Orleans onder water zou kunnen zetten.

Verscheidene media eisen al dat er koppen rollen en invloedrijke nieuwsorganisaties als CNN en ABC deinzen er niet voor terug Bush en federale instanties impliciet en expliciet te betichten van grote miskleunen. De hele dag tonen Amerikaanse omroepen ook dramatische menselijke verhalen uit de rampregio’s en die verhalen spelen al een cruciale rol in de publieke opinie.

Bush heeft de afgelopen week gepoogd de schade te beperken en hij bezocht al tweemaal het rampgebied. Ook minister van Defensie Rumsfeld en zijn collega van Buitenlandse Zaken Rice lieten zich in het zuiden zien. De hulpoperatie is intussen de grootste in de Amerikaanse geschiedenis met nu meer dan 38.000 leden van de Nationale Garde en 16.000 militairen actief in vooral de staten Louisiana, Alabama en Mississippi.

Volgens Amerikaanse media heeft Bush intensief beraad gevoerd met vooral zijn politiek strateeg Karl Rove om te voorkomen dat Katrina zo’n stempel op zijn laatste ambtstermijn zal zetten dat zijn heldenrol na de aanslagen van 11 september 2001 vervaagt. De populariteit van Bush is momenteel bijzonder laag en zelfs binnen zijn eigen Republikeinse partij heeft hij kritiek te verduren.

De helpverlening na Katrina is in de praktijk overigens de verantwoordelijkheid van het agentschap voor rampenbestrijding FEMA. Dat valt sinds enkele jaren onder het zeer grote ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Critici vinden dat minister Chertoff van Binnenlandse Veiligheid en FEMA–baas en onderminister Brown moeten opstappen. De woordvoerder van Bush gaf dinsdag aan dat het Witte Huis daar niet aan denkt.

Binnen het Congres gingen maandag al stemmen op om een onafhankelijke commissie onderzoek te laten doen. Bush wilde daar dinsdag niet op reageren. Een senaatscommissie kondigde dinsdag alvast een onderzoek aan. De senatoren Susan Collins (Republikeinen) und Joe Lieberman (Democraten) zeiden niet zozeer uit te zijn op het aanwijzen van schuldigen, maar dat ze vooral een dergelijke respons op een eventuele volgende natuurramp willen voorkomen.

De politieke nasleep van Katrina overvleugelde dinsdag de nog altijd desastreuze situatie in vooral New Orleans. De nagenoeg verlaten en deels verzonken stad is nog vol met lijken. Voor het eerst in acht dagen zijn er wel pompen ingeschakeld om het water uit de stad te laten stromen. Het gaat evenwel nog weken duren voordat de vele honderdduizenden vluchtelingen kunnen terugkeren.

De kille cijfers van de ramp worden steeds duidelijker. Het dodental loopt in de duizenden en komt mogelijk boven de 10.000 uit. Ten minste 273.000 mensen zijn dakloos geworden en circa een miljoen mensen is op de vlucht geslagen. Het rampgebied is ruwweg zo groot als Groot–Brittannië en de verwachte schade zal mogelijk boven de 80 miljard euro uitkomen. De oliesector in de Golf van Mexico zit zwaar in de knel en mogelijk zullen ook de gevolgen van de ramp voor het milieu vooral in New Orleans omvangrijk zijn.

Meer over
Orkaan Katrina

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer