Akkoord over Chinees textiel
De ruim 80 miljoen geblokkeerde Chinese broeken, truien en bh’s kunnen volgende week worden verscheept naar winkels in Europa. Dat maakte een woordvoerder van de Europese Commissie maandag in Brussel bekend.
Hoewel de Europese Unie sinds 1 januari meer Chinees textiel toelaat, werden de laatste weken massaal kledingstukken tegengehouden omdat de import dit jaar onverwacht veel groter is dan afgesproken. Grote winkelketens zitten door de blokkades nog zonder hun herfst- en wintercollectie.
Vorige week konden onderhandelaars van de EU-landen het nog niet eens worden over de voorwaarden voor het vrijgeven van de kledingstukken, maar de oplossing is maandag gevonden door de helft van de geblokkeerde goederen af te trekken van het importmaximum voor Chinese kleding in 2006. De andere helft mag zo de Europese Unie binnen. Dat betekent een daling van 5 à 10 procent voor veel textielproducten in 2006. Voor truien is het overschot ook gedeeltelijk ondergebracht in andere textielquota voor dit jaar.
„We hebben een tevredenstellende en evenwichtige oplossing gevonden”, zei Europees commissaris Mandelson maandag na de ondertekening van het onderhandelaarsakkoord.
Mandelson liet onlangs weten dat importeurs in Europa het voor een belangrijk deel aan zichzelf te wijten hebben dat er grote partijen kleding in de havens zijn geblokkeerd. Ze zouden nog snel enkele grote bestellingen hebben geplaatst nadat de EU en China in juni besloten tot importbeperkingen.
De overeenkomst met Peking is onder voorbehoud, omdat de 25 lidstaten van de EU er dinsdag nog mee moesten instemmen. Die instemming is geen gelopen race, omdat de textielproducerende landen in Zuid-Europa de import van Chinese textiel willen beperken om hun eigen industrieën te beschermen. Vooral Portugal, Italië en Frankrijk ageerden tegen goedkope partijen Chinees textiel.
Nederland steunt het bereikte akkoord. Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken zei maandag te hopen dat de zuidelijke EU-lidstaten ook meewerken. „De zuidelijke lidstaten zullen dit nu echt moeten accepteren, dan kan de zaak deze week worden opgelost. Dat moet deze week ook gebeuren, langer dralen kan echt niet meer.”
Van Gennip oefende sinds begin augustus samen met andere noordelijke lidstaten druk uit om de door de handel bestelde voorraden uit China vrij te geven.
De vervoerdersorganisatie EVO vindt het een minpuntje dat er een quotaregeling blijft. „Vrijhandel moet zijn vruchten afwerpen, maar een noodsituatie rechtvaardigt af en toe een compromis”, aldus een zegsman.
De EVO vreest wel dat de hele goedkeuringsprocedure tijd vergt. De EVO wil daarom dat spullen uit de depots „die een strijkbeurt nodig hebben” in afwachting van een Europees ja alvast vrijgegeven worden, zodat ze volgende week in de modewinkels kunnen hangen.
China heeft zich jarenlang ingehouden met zijn textielexport, op grond van een afspraak tussen Brussel en Peking. Die afspraak is op 1 januari van dit jaar afgelopen. Vanaf dat moment heeft China vrij spel op de Europese markt. De gevolgen bleven niet uit: importeurs kochten grote partijen in China en de Europese producenten zagen de bestellingen kelderen.