„VUT–boete voor werkgevers hooguit 70 miljoen”
De dreigende boetes voor werkgevers die de VUT– of prepensioenregelingen niet op tijd hebben omgebouwd, zullen volgend jaar hooguit bij elkaar 70 miljoen euro bedragen. Dat is veel minder dan eerder gevreesd. De meevaller komt onder meer doordat werkgevers niet tot 1 januari 2006 de tijd hebben voor de ombouw van vroegpensioenregelingen, maar tot eind februari volgend jaar.
Dat concludeerden werkgevers, de vakbeweging, Vereniging van Bedrijfstakpensioenfonsen (VB), stichting Ondernemingspensioenfondsen (OPF) en het Verbond van Verzekeraars donderdagavond na overleg met minister De Geus (Sociale Zaken) en staatssecretaris Wijn (Financiën). „Eerder werd nog gevreesd voor heffingen van in totaal 40 miljoen euro per maand. Nu spreken we van hooguit 70 miljoen euro op jaarbasis”, stelde aldus directeur sociale zaken J. van den Braak van werkgeversorganisatie VNO–NCW.
Volgens Van den Braak blijkt nu ook dat de Belastingdienst werkgevers twee maanden respijt geeft om met vakbonden het eens te worden over de ombouw van regelingen. „Werkgevers hoeven pas eind februari de loonaangifte te doen. Als voor die tijd maar een akkoord is bereikt met de bonden die niet bovenmatig is, dan wordt er geen extra heffing geheven”. Bovendien krijgen verzekeraars en pensioenfondsen volgens VB, OPF en het Verbond vervolgens voldoende tijd in 2006 om de akkoorden uit te werken.
Het kabinet schaft het belastingvrij sparen voor VUT en prepensioen met ingang van volgend jaar af. Werkgevers en vakbonden zijn daarom gedwongen om de regelingen om te bouwen. Als dat niet lukt, wordt de „bovenmatige” premie–inleg voor deze regelingen 52 procent belast. Werknemers worden in de overgangregeling van De Geus en Wijn in 2006 ontzien.
Ondanks de minder zwaar uitgevallen heffing vinden Van den Braak en zijn collega B. Popta van MKB–Nederland , die tevens werkgeversvoorzitter is in de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen, dat het kabinet de lasten oneerlijk verdeeld. Popta: „Voor het maken van afspraken over vroegpensioen zijn twee partijen nodig: werkgevers en vakbonden. De boeteheffing moet dan ook verdeeld worden tussen werkgevers en werknemers”.
Bestuurder P. Gortzak van de vakcentrale FNV noemt dat onzin. „Voor ons is er wel degelijk een prikkel om mee te werken aan de ombouw. Als wij onvoldoende meewerken dreigt voor werknemers vanaf 2007 alsnog een aanslag”.